Az ítéletük nem jogerős, de mivel beismerték bűnösségüket, jelentősen megnehezíthetik a két fővádlott, Schadl György és Völner Pál védekezését.


Felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken a Schadl–Völner-per azon vádlottjait, akik korábban már beismerték bűnösségüket a nagy port kavart korrupciós ügyben – számolt be róla a Telex. Hat vádlottat öt évig eltiltottak a végrehajtástól is.

A büntetőügynek összesen huszonkét vádlottja van, csütörtökön a bíróság arról a tíz személyről mondott ítéletet, akik korábban, az előkészítő ülés során beismerték bűnösségüket.

A vádlottak beismerő vallomásukkal elismertek az ellenük felhozott vádakat. Ezek alapján Sz. B. a kinevezéséért cserébe az irodája adózott eredményéből összesen 190,5 millió forintot adott át Schadl Györgynek. M. E. a kinevezéséért összesen 254,8 milliót juttatott el Schadlnak, a végrehajtói kar akkori elnöke pedig havonta egymillió forintot visszaadott neki. F. M. összesen 197,8 millió forintot adott Schadl Györgynek a kinevezéséért. F. havonta 1,8-3 millió forintokat kapott vissza Schadltól. O. Á. D. összesen 78 milliót juttatott el Schadlnak, cserébe kapott tőle havonta 750 ezer forintot. N. G. a kinevezéséért cserébe 42,6 milliót adott Schadlnak, aki havonta egymillió forint feletti összegeket juttatott hozzá vissza. V. L. Á. összesen 101,5 millió forintot adott át a végrehajtói kar elnökének, ő pedig közel 30 milliót visszaadott neki. A vádlottak az utolsó szó jogán azt mondták, megbánták a tetteiket.

Vádlottként egyedül Cs. É. végrehajtó nem ismerte el a bűnösségét, az ő ügye büntetőperben folytatódik tovább a bíróságon.

Korábban bűnösnek vallotta magát a jogászként dolgozó P. M. is, aki elismerte, hogy szerepet játszott az egyik végrehajtó korrupt módon történő kinevezésében. Ő szintén felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kapott. A végrehajtói kar egykori hivatalvezetője, P. B. is beismerte a bűnösségét abban, hogy Schadl kívánságainak megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat. Pénzbüntetést kapott a bíróságtól, és tíz évig eltiltották a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól.

B. L. építési vállalkozó abban ismerte be a bűnösségét, hogy segített Schadl Györgynek megszerezni a használatba vételi engedélyt a túlépített nyaralójára. A bíróság őt ugyancsak felfüggesztett börtönre és pénzbírságra ítélte. Egy másik P. B. nevű vádlott is beismerte a bűnösségét, ő a kormányhivatal részéről intézte el az engedélyt arra a bizonyos siófoki nyaralóra. Felfüggesztett börtönt és pénzbírságot kapott, egyúttal hét évre eltiltották a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól.

Korábban a két fővádlott, Schadl György és Völner Pál egykori igazságügyi államtitkár is ártatlannak vallotta magát a perben, a védekezésüket viszont igencsak megnehezítheti, hogy a huszonkét vádlottból tízen már beismerték a bűnösségüket. A megmaradt vádlottak ügyei büntetőperben folytatódnak tovább a bíróságon.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!