Egy magyar utazó karácsonykor, Indonézia közepén volt kénytelen új szállás után nézni, amikor kiderült, hogy a korábban lefoglalt hely nem létezik.


Egyre nagyobb a botrány a Booking.com körül: a hét közepén a spabook.net írt arról, hogy az internetes szállásfoglaló rendszer több, mint egy hónapja nem fizet szállásadó ügyfeleiknek. Az RTL.hu pénteken nem létező szálláshelyekről és ki nem fizetett pénzekről számolt be.

Dényi Andrea is pórul járt tavaly decemberben. A portálnak nyilatkozó nő egy olyan indonéziai szállásért fizetett, ami valójában nem létezett.

„Kaptam egy visszaigazoló emailt a Bookingtól a szállásadó elérhetőségével, akit felhívtam egyeztetni a check in idejét, és közölte, hogy neki ilyen szállása nem létezik. Ekkor megkértem, hogy akkor legyen szíves a visszaigazolást és az egész foglalást törölni, mire azt mondta, hogy ezt nem tudja törölni, végezzem el én, majd kinyomta a hívásomat és blokkolta a számom” – mesélte Andrea a Fókusznak. Hozzátette: eleinte nagyon készségesek voltak az oldalnál, majd teljesen eltűntek, holott a szerződésben a Booking.com garanciát vállalt az ehhez hasonló helyzetek megoldására.

Andrea ezután a csúcsszezon idején keresett új szállást magának egyedül, Dél-Kelet Ázsia közepén. Végül a foglalási díjat a bankja segítségével visszakapta.

„Akkor kénytelen volt a Booking előbújni, és benyújtottam nekik az új hotelem számláit, mert arra is szintén garanciát vállalnak a szerződési feltételeikben, hogy a két hotel közti különbséget, ha a másik hotel drágább, kifizetik. Akkor nagyon készségesen és udvariasan minden megígértek, hogy hét napon belül a számlámon lesz az összeg. Ez tavaly decemberben volt, azóta sem érkezett meg” – panaszkodott Andrea.

A pórul járt utazó elmondta, hogy összesen 500 euróról van szó. A helyzetet nehezíti, hogy időközben eltűntek a csetbeszélgetések a Booking.com rendszeréből. A rögzített ügyfélszolgálatos telefonbeszélgetésekkel sem tudja az igazát bizonyítani, ugyanis bár az adatvédelmi törvény értelmében kikérte ezeket, de csak néhányat kapott meg közülük, és csak az ő hangja hallatszik ezeken, az ügyfélszolgálatosé nem.

A nő végül a rendőrséghez fordult, és történetét a közösségi médiában is megosztotta. Ekkor derült ki, hogy többen is hozzá hasonlóan jártak a Booking.comnál foglalt szállásokkal kapcsolatban.

Az RTL felhívta a szállásfoglaló oldalt, ahol az ügyintéző elismerte: mindennapos eset, hogy a Booking.com nem létező szállásokat hirdet, amiket gyanútlan emberek lefoglalnak és ki is fizetnek. A nem létező indonéz szállás továbbra is elérhető az oldalon, amire az ügyintéző azt mondta, hogy „bárki fel tud tölteni szállást a Bookingra, és úgy néz ki, hogy átment az automata rendszeren”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!