Ennek oka többek között az infláció, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, az uniós források bizonytalan sorsa, és a függés az orosz energiahordozóktól.


Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s: az eddigi BBB-ről BBB- (mínusz) osztályzatúra az ország besorolását. Ezzel még mindig a befektetésre alkalmas kategóriában van, de már csak egy fokozattal annak határa felett. Múlt héten a Fitch is negatív értékelést adott az országnak.

A Portfolio felhívta rá a figyelmet, hogy utoljára több mint 10 éve, 2012 novemberében történt olyan, hogy leminősítse Magyarországot a három nagy hitelminősítő egyike.

Az uniós források bizonytalan sorsát is az okok közé sorolták, mivel még mindig több változtatást kell végrehajtani a magyar kormánynak, hogy hozzájusson a pénzekhez.

A stabil kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság elkerülheti a jelentős visszaesést a következő két évben, illetve kezelni tudja majd az orosz-ukrán háborúból fakadó kockázatokat annak ellenére is, hogy a fiskális és monetáris politika rugalmassága is problémát jelenthet.

Az S&P ugyanakkor arra számít, hogy a magyar kormány képes lesz csökkenteni a költségvetési hiányt.

Az optimista forgatókönyv szerint a magyar kormány teljesíteni fogja az uniós források folyósításához szükséges feltételeket, de még mindig nagy a kockázat az energia terén, mivel nagyon rá van utalva Magyarország az orosz energiahordozókra. Az pedig, hogy 2020 óta folyamatosan veszélyhelyzet van, nagyon kiszámíthatatlan gazdaságpolitikához vezet.

A Portfolio arra is felhívta a figyelmet, hogy a hír hatására a forint gyengülni kezdett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!