Októberben olyan zenei csemegék is láthatók, hallhatók lesznek, mint a Jazz Szabadegyetem előadásai, Hó Márton és a Jégkorszak koncert, Bogányi Gergely és az Angelica Leánykar vagy az Operabeavató: Bohémélet 2. részével.


A Zene Háza októberben is sokszínű, izgalmas produkciókkak készül. A számos zenei élmény mellett a Kóbor János – Testamentum című film bemutatójához kapcsolódó kiállítást is megnézhetitek. Tíz napig a Zene Háza előcsarnokában nagyméretű fotókat mutatnak be az Omega 2021-ben elhunyt, legendás énekeséről. A filmforgatás idején készült képeket Dér András rendező készítette a zenészről, közös éjszakai sétáik során, amelyek Budapesten, a város egykor „Omegától hangos” helyszínein zajlottak.

Íme egy válogatás a következő napok eseményeiből:

Rock and Roll Szabadegyetem – Jávorszky Béla Szilárd előadássorozata

A Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben indult, havonta jelentkező Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be. 2023 őszének témája: a hatvanas évek derekán mi történt az Egyesült Államokban, illetve, a kaliforniai hippik miként válaszoltak az éppen zajló brit invázióra.

• 11. 15. #18 A Tamla /Motown birodalom (US, 60s)

A kiadó/producer/dalszerző Berry Gordy igyekezett mindent a vállalati birodalmán belül megvalósítani. Az általa vezetett Tamla /Motown birodalom a hatvanas évek egyik legnagyobb sikersztorija.

• 12. 06. #19 Kaliforniai álmodozók #1 (hippi mozgalom + Monterey popfesztivál) (US, 60s)

A Kaliforniában a hatvanas évek derekán felbukkant hippik voltaképpen a beatnikek hatvanas évekbeli változatai. Ám míg a beatnik rendszerint magányos farkasként autóstoppal járta Amerikát, addig a hippi általában helyhez kötődött, társaságban élt, lődörgött, ivott, szívott, illetve táncolt a megunhatatlan gitárzenére.

Jazz Szabadegyetem: a jazz nagy egyéniségei – Turi Gábor előadássorozata

A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana. Nem véletlen, hogy a legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadások megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek. Az előadást Turi Gábor jazztörténész, szakíró tartja.

• 10. 19. #2 Duke Ellington

Edward Kennedy Ellingtonnak sohasem kellett igazán küzdenie a megélhetésért, nem véletlen, hogy kialakult benne valamiféle arisztokratikus magatartás, vonzódás a rangokhoz (duke = herceg), az elegáns ruhákhoz és az előkelő szállodákhoz. Mindez mellékes ahhoz képest, hogy zseniális muzsikusként hatalmas életművet hozott létre, mintegy kétezer szerzemény fűződik a nevéhez.

• 11. 16. #3 Billie Holyday

Hangszerszerű énekstílusa, időkezelése, utánozhatatlan hajlításai, a dalokat egyéniségéhez hasonító előadói kvalitásai előtt az utókor is fejet hajt. Általános szakmai vélekedés szerint ő a jazz legnagyobb énekesnője.

• 12. 14. #4 Charlie Parker

A szűk harmincöt évet élt zenész az 1940-es években létrejött bebop stílus úttörőjeként élenjáró szerepet vitt a modern jazz kialakulásában. Motorja volt annak a fiatal, színes bőrű, intellektuálisan pallérozott muzsikusok által kezdeményezett mozgalomnak, amelynek elege lett a kor tánczenéjeként művelt swing stílusból.

Rockfilmklub – válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja negyedik évadjában három olyan alkotást – Petőfi ’73 (1973, rendező: Kardos Ferenc), Kutya éji dala (1983, Bódy Gábor), Moszkva tér (2001, Török Ferenc) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségéről, utána pedig egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

• 10. 24. #13 Petőfi ’73 (1973)

Kardos Ferenc filmje az akkor még nem nemzeti ünnepnek számító március 15-e 125. évfordulójára készült, és benne mintegy háromszáz pesti és pápai farmernadrágos diák meséli el a márciusi ifjak sorsát, a tavaszi pesti szervezkedéstől a segesvári csatáig.

• 11. 28. #14 Kutya éji dala (1983)

Az 1980-as évek egyik kultfilmje azt mutatja meg, hogy egy (ál)pap (Bódy Gábor) és egy csillagász (Grandpierre Attila) érkezése miként bolydítja meg egy furcsa mátrai falu közösségének életét. Dokumentumértékű koncertjelenetek láthatók benne a korabeli Bizottságról és a VHK-ról.

• 12. 19. #15 Moszkva tér (2001)

Török Ferenc vizsgafilmje igazi generációs közérzeti film, mely 1989 tavaszára, a politikai szempontból forrongó és folytonosan változó Budapestre repíti a nézőt.

• 10. 05., csütörtök, 19:30

Mansur Brown (UK) | SunMa lemezbemutató

A Dél-Londonban, Brixtonban született Mansur Brown a csodagyerek definíciója: klasszikusan képzett gitáros, akinek zenéjében egyensúlyban van a virtuóz precizitás és az érzelmek tágterű kifejezése. Koncertje előtt a hazai, dubos gyökerű SunMa mutatja be friss lemezét.

• 10. 06., péntek, 19:30

Ángeles Toledano – A flamenco új hangja (ESP)

Ángeles Toledano a kortárs flamenco egyik ígéretes hangja, aki fiatal kora ellenére több éves énekesi tapasztalattal rendelkezik. A koncert előtt 17:30-tól a flamenco témájú Embrujo című filmet vetítjük, ami a koncertbelépővel ingyenesen megtekinthető.

• 10. 07., szombat, 10:30

Ramazuri feat. Jammal Beatbox – A hangok világa

Folytatódik nagysikerű sorozatunk, ám ezúttal minden játék és foglalkozás egyetlen téma, mégpedig a „hangok” jegyében zajlik majd. Mi a hang egyáltalán? Milyenfélék vannak? Meghalljuk-e őket? Ezekre is keressük a válaszokat Fekete János Jammal segítségével.

• 10. 08., vasárnap, 14:00-tól egész délután és este

A Magyar Jazz Napja

A Magyar Jazzszövetséggel közös rendezvény.

• 10. 10., kedd, 19:00

Partitúra Live – Hátrányból előny

Miklósa Erika, Batta András és Novák Péter Partitúra Live-ja ezúttal Borsodba „látogat” és mutat be olyan embereket, akik képesek a hátrányból előnyt faragni.

• 10. 10., kedd, 19:00

Hó Márton és a Jégkorszak

A Hó Márton és a Jégkorszak a 2010-es évek egyik emblematikus budapesti zenekara, amely független gitárzenéjével, jellegzetes dalszövegeivel, „fürdőszobapopjával” maradandót alkotott a magyar popzenében.

• 10. 11., szerda, 19:00

Munkában a zene – Mesék és klisék az alkalmazott zene világából Pirisi Lászlóval; vendég: Grisnik Petra

Szenvedély, szerelem, intimitás.

• 10. 11., szerda, 19:00

Nekünk írták a dalt! – A Rajongók Tere – vendég: Horn Márton

Az időszaki kiállítás két kurátora beszélget ezen az estén.

• 10. 12., csütörtök, 12:00

Lunchtime koncert – Várallyay Kinga (zongora), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Dolfin Balázs (cselló)

A Lunchtime-sorozat októberi alkalmán három kiemelkedően tehetséges fiatal művész előadásában hallhatjuk Brahms C-dúr hegedű-cselló-zongora trióját.

• 10. 12., csütörtök, 19:00

Muzsikusok kávéháza: Nyári Gyula

• 10. 13., péntek, 19:00

Kóbor János – Testamentum (filmbemutató)

A Kóbor János – Testamentum című, Dér András által rendezett film a magyar rockzene egyik legnagyobb, ikonikus alakjáról, az Omega együttes frontemberéről, mindenki Meckyjéról szól.

• 10. 13., péntek, 19:30

Ligeti-zongoramaraton

Csalog Gábor, Palojtay János, Borbély László

A koncert a Liszt Ünnep keretében, a Magyar Zene Házával közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

• 10. 14., szombat, 10:30

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: Katica, az örökké síró királykisasszony

Fordulatos, izgalmas mesejáték, amelyben a magas színvonalú néptánc mellett merőben új, színházi fordulatokkal is találkozhat a közönség.

• 10. 14., szombat, 19:00

Kóbor János – Testamentum (filmvetítés)

• 10. 14., szombat, 19:30

Bonga (ANG)

Igazi legendát, az angolai Bongát köszönthetjük a Zene Házában! A hetvenes években feltűnt zenész-énekes a semba legnagyobb sztárja és kialakítója, ő tette híressé a Sodade című dalt, ami két évtizeddel később Cesaria Evorát is a csúcsra juttatta.

• 10. 19., csütörtök, 19:00

A jazz nagy egyéniségei – Duke Ellington

• 10. 20., péntek, 18:15

Nekünk írták a dalt! Kiállítás exkluzív #8: Takáts Tamás

• 10. 21., szombat, 10:30

Simorág TánCirkusz – Mesemag

A Simorág Táncirkusz 2010 óta hoz létre meséket a színház, tánc, cirkusz, zene, irodalom formanyelvének összekapcsolásával.

• 10. 21., szombat, 19:30

Bogányi Gergely és az Angelica Leánykar

A koncert a Liszt Ünnep keretében, a Magyar Zene Házával közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

• 10. 22., vasárnap, 19:30

Nagyvárosi prímások – Jakab Attila Gipsy Band, Radics Ferenc és a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara

A Zene Háza a Hagyományok Házával együttműködésben mutatja be a Nagyvárosi prímások című koncertet.

• 10. 23., hétfő, 19:30

Dalszerzők köre – Sisi, Tövisházi Ambrus, Lázár Domonkos

Három dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé.

• 10. 24., kedd, 19:00

Petőfi ’73 (1973)

Kardos Ferenc március 15-e 125. évfordulójára készült, és benne mintegy 300 pesti és pápai diák meséli el a márciusi ifjak sorsát, a tavaszi pesti szervezkedéstől a segesvári csatáig.

• 10. 25., szerda, 19:00

IN PARI – Szöveg és zene – Parti Nagy Lajos (szöveg), Bartokos Botond (zongora), Kovács Gergely (dob), Márkos Albert (cselló)

Egy olyan sorozatra invitáljuk nézőinket, amelyben a zene más-más művészeti ágakkal kel nászra, párban, egyenlően, ahogyan az IN PARI sorozatcím is jelzi.

• 10. 25., szerda, 19:00

Operabeavató: Bohémélet 2. rész

A Delta Produkció több mint tíz éve futó, rendhagyó sorozata az idei évadban is a Magyar Zene Házában látható, ezúttal Puccini: Bohémélet című művel a fókuszban.

• 10. 27., péntek, 19:30

Alfa Mist (UK) | New Fossils

• 10. 28., szombat, 10:30

Hangadó Junior

A Hangadó Junior alkalmain egy szórakoztató műsor mintájára, rengeteg játékon keresztül, a zene (és persze az élet) egy-egy nagy kérdését vesszük górcső alá.

• 10. 28., szombat, 19:30

Mesék romantikus zenében – Linsey Copper (ének) és Yeon-Min Park (zongora)

A Zene Háza nemzetközi díjazottjainak koncertje.

• 10. 29., vasárnap, 19:30

A néptánckutatás Bartókja – Tánctörténeti és népzenei utazás Martin György nyomdokában

Martin György a hazai, mi több, a nemzetközi néptánckutatás legnagyobb hatású alakja, akinek tevékenysége Bartók és Kodály munkásságához mérhető, ahogy ez a Zene Háza és a Hagyományok Háza közös programján is kiderül majd.

További információk ITT

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!