Óriási a különbség a hamvasztásos és a koporsós temetés között, de mindkettő sokkal többe kerül, mint egy évvel ezelőtt.


Nagyot drágult egy év alatt a temetkezés hazánkban:

– adta hírül a Pénzcentrum.hu.

A hamvasztásos szolgáltatás átlagára már a 300 ezer forintot közelíti, a legutóbbi gyűjtés szerint 286 410 forint volt.

Január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal emelkedett, a hamvasztás pedig 11,1 százalékkal drágult. 2022 júniusában pedig még 322 ezer forintot kellett fizetni a koporsós szolgáltatásért, a hamvasztásért pedig kicsit kevesebb, min 230 ezret – írja a portál.

A számokból az látszik, hogy leginkább az elszálló energiaárak emelték a gyász árát Magyarországon: 2021 júniusa és 2022 júniusa között 12-13 százalékkal emelkedett a kegyeleti szolgáltatások ára,

Az utóbbi időszakban majdnem megduplázódott a kétféle temetés ára közti különbség: mára már több mint 112 ezer forint lett az átlagos árkülönbség.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek a számok az átlagárakra vonatkoznak. Azaz könnyen elképzelhető, hogy Budapesten sokkal magasabbak az árak, miközben egyes vidéken alacsonyabbak lehetnek a temetési költségek és a különbségek is.

– mondta el a Pénzcentrumnak a drágulás okát még tavaly halottak napja alkalmából Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!