A hamvasztásos temetés átlagos ára lassan eléri a 300 ezer forintot, a koporsós temetés pedig szinte megúszhatatlan 400 ezer alatt.


A temetési költségek emelkedése az elmúlt években jelentős terhet ró a magyar családokra – idézi az Ökumenikus Egyház közleményét a Pénzcentrum.hu. A koporsós temetések költsége már meghaladta a 400 ezer forintot, míg a hamvasztásos temetés átlagos költsége lassan eléri a 300 ezer forintot.

A Pénzcentrum 2023-as adatai alapján az elmúlt öt évben a temetési költségek mintegy 60 százalékkal nőttek, ami azt eredményezi, hogy öt családból négy az olcsóbb urnás temetést választja.

A temetkezés durva drágulására az infláció és az energiaárak mellett a béremelkedéseknek is hatása van. Ugyanakkor az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke, Gerencsér Balázs az Indexnek nyilatkozva azt mondta el, hogy "nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető."

A gyászoló családok gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy nem tudják, milyen szertartási lehetőségeik vannak, ha a család vagy az elhunyt nem tartozik egy adott felekezethez. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a családtagok különböző vallási hátterűek, és nem tudják eldönteni, melyik egyház képviselője vezesse a ceremóniát. Ebben az esetben az ökumenikus szertartás lehet a megoldás, mely a közös emlékek és az élet ünneplésére fókuszál.

A temetőlelkész ezen az alkalmon segít a gyászolóknak a hitük megtalálásában. Az ökumenikus szertartás során nem számít, melyik felekezethez tartozott az elhunyt vagy mennyire volt vallásos. A lelkész a családtól kapott személyes történetekkel teszi személyessé a búcsúztatást.

„A hagyományos temetési szertartásokra az egyházaknak kialakított rendszereik vannak, de ezek nem mindig megfelelőek azok számára, akik nem gyakorolják rendszeresen a vallást. Sok család különböző felekezetekhez tartozókból áll. Az ilyen helyzetekben az ökumenikus lelkész a közös emlékekkel, bizalmas hangulatban segít a gyász feldolgozásában. Fontos tudatosítani, hogy az elhunyt, bár már nincs velünk, emlékei által mégis jelen van a mindennapjainkban. A gyász ellenére az elhunyttal eltöltött időt és a kapott szeretetet ünnepeljük, vagyis az életet” – mondta el Tóth Mihály az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!