Továbbra is fölényes Fidesz–KDNP vezető helye a lakosság körében, de folyamatosan veszít támogatottságából – derül ki a Republikon Intézet decemberi pártpreferencia-kutatásából, írja a Telex.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, őket követi a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal. A Jobbikot és az MSZP-t 6-6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra pedig 1 százalék szavazna.

A népesség 33%-a továbbra is bizonytalan pártpreferenciáját illetően.

A biztos pártválasztók körében 46 százalékot értek el a kormánypártok. A DK 15 százalékon áll, a Momentum 14 százalékot ért el decemberben. A Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot ért el.

hirdetés

A felmérésből kiderült: az ellenzék a teljes népesség körében 35 százalékot érne el együtt, szemben a Fidesz–KDNP 30 százalékával, a pártválasztók körében pedig az ellenzék 50 százalékos eredménye áll szemben a kormánypártok 46 százalékával.

A Republikon adatai szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága folyamatosan csökken, október óta 4 százalékpontot vesztettek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében.

A közvéleménykutató intézet szerint ebben közrejátszhatott a járványkezelés társadalmi megítélése, az uniós költségvetési vétó ügye, valamint az egymást követő fideszes botrányok (Szájer, Demeter Szilárd és Deutsch ügyei).

A reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 2020. december 8–15. között.


hirdetés