A helyiek nagyon nem szeretnék az Alsózsolcáról megörökölt gyárat. A település első embere váratlanul lemondta a lakossági tájékoztatót.


Az Andrada Group korábban Alsózsolcára tervezett egy akkumulátor-feldolgozó üzemet, de a helyiek ellenállása miatt más helyszínt kellett választaniuk. Akkor döntöttek Sóskút mellett.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Sóskúti iskola előtt délután, hogy meghallgathassák, mit mond a települése polgármestere az községbe tervezett akkumulátor-feldolgozó üzemről. A helyiek táblákkal és tiltakozó molinókkal készültek. A sajtó hiába kérdezte König Ferencet, válasz nélkül tovább ment a helyi iskolába.

Ide csak az igazoltan helyi lakosok követhették volna, de a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai áttörték magukat a biztonsági őrökön, így végül mindenki bejutott. Ekkor még úgy volt, hogy délután 5-től megtartják a lakossági tájékoztatót.

A dühös tömeg egy része egy darabig követte, válaszokat és a polgármester lemondását követelték. König Ferencet és a cég képviselőit végül rendőrök menekítették ki.

Múlt héten az LMP tartott alternatív közmeghallagást az akkumulátor-feldolgozó ügyében. Olyan sokan mentek el, hogy be sem fértek az épületbe. De hiába voltak kérdések, nem volt, aki válaszoljon, mert a polgármester és a beruházó szlovén cég vezetője sem ment oda.

A sóskútiak korábban az RTL Házon kívül című műsorának beszéltek arról, miért aggódnak.

– mondta el akkor a csatornának Wéber Tímea orvos.

Tárnok polgármestere szerint Alsózsolcán azért sikerült megakadályozni a gyárépítést, mert a lakók mellett a helyi vezetés is tiltakozott ellene. „Alapvetően az egész döntésben egyetlen egy szereplő van, aki tudna tenni ez ellen, és az a sóskúti önkormányzat. Tehát igazából ott van a döntési lehetőség” – mondta el a csatornának Lukács László.

A sóskúti polgármester a Híradónak eddig nem nyilatkozott.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!