Eddig minimálisan eltérő díjakat számolhattak fel a különböző elosztó cégek. Október 1-től egységes lesz a tarifa.


Október elsejétől megváltozott a földgáznál az egyetemes (lakossági és nem lakossági) díjszabás, egységesítették a tarifákat - írja a 24.hu az energiaügyi miniszter szeptember 29-i rendelete alapján.

Eddig minimálisan eltérő díjakat számolhattak fel a különböző elosztó cégek, és attól függően, hogy ki melyik elosztó területén vételezett gázt, eltérőek voltak a rezsicsökkentett díjak.

A díjakat a korábban felszámított legkisebb díjakon egységesítették, így akiknek korábban magasabb díjuk volt, azok csekély díjcsökkenést tapasztalhatnak majd a számláikon, október 1-jétől.

A 24.hu számításai szerint azokon az elosztói területeken, ahol korábban hajszállal magasabb díjat fizettek a gázfelhasználók, 1729 köbméter/gázéves átlagfogyasztás mellett 692 vagy 2939, illetve 8299 forintot takaríthatnak meg éves szinten a díjváltozás miatt.

A lap megkereste a minisztériumot is, hogy megtudják: mi az egységesítés oka, apropója, illetve korábban miért voltak eltérő díjak. Választ azonban nem kaptak.

Holoda Attila energetikai szakértő azonban azt mondta, hogy

A cikkben azt hozzáteszik, hogy az alapdíj és az átlagfogyasztás (1729 köbméter, illetve 63 645 megajoule) feletti fogyasztásra felszámított versenypiaci költségeket tükröző ár nem változott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!