Egyre több bizonyíték van arra, hogy a horvát rendőrök bántalmazzák, kirabolják és illegálisan visszatoloncolják a menekülteket Bosznia-Hercegovinába.


Bosznia-Hercegovinában jelenleg több, mint tízezer menekült él táborokban. Annak ellenére, hogy a balkáni útvonalat 2016-ban lezárták, és a határt azóta szigorúan őrzik, sokan megpróbálnak átjutni Horvátországba, hiszen ott tudnak Európai Uniós menedékjogért folyamodni. Az EU által ellenőrizetlen és mindmáig megoldatlan helyzet lehetőséget ad a helyi hatóságoknak, hogy erőszakkal védjék meg országukat a menedékkérőktől.

A BBC videóriportjában a rendőri brutalitás bizonyítékait mutatták meg férfiak - köztük egy 17 éves egyiptomi fiú is. A hátukon, vállukon található vágásokról, zúzódásokról, törött csontjaikról és fejsérüléseikről állításuk szerint a rendőrség tehet. Mások arról számolnak be, hogy mennyi pénzt vettek el tőlük: az egyik férfi hétszáz eurót hiányol, plusz egy mobiltelefont.

Suhret Fazlic, egy határközeli bosnyák város polgármestere olyan esetekről számol be, amikor a horvát rendőrök az erdőbe vitték vissza a menekülteket, akik már elérték a határt. Az utóbbi napokban egy videófelvétel került nyilvánosságra, amin tisztán látszik, ahogy a rendőrök furgonokkal szállítják a határra a menekülteket, és küldik őket vissza Boszniában. Egy másik felvételen egy rendőr fegyverrel vezet tíz menekültet az erdőben a határ felé.

A horvát rendőrség nem nyilatkozik az ügyről, de egy neve elhallgatását késő rendőr megerősítette, hogy a kitoloncolást a legfelső vezetők adják parancsba.

Azt mondták, hogy kapjuk el őket, mielőtt elérik az emberi jogi szervezeteket, vagy bármilyen intézményt, ahol menedékjogot tudnak kérni

- mondta a férfi.

A horvát miniszterelnök, Kolinda Grabar-Kitarović helyszíni látogatása alkalmával a helyi újságíróknak elmondta, a menekülteket hibáztatja sérüléseikért. Véleménye szerint a határ közelében a fák és a bokrok okozhatnak olyan sebeket, amik miatt a menekültek a rendőröket hibáztatják.

A svájci SRF csatornának egy héttel később adott interjúban azonban beismerte, hogy a rendőrök utasítást kapnak arra, hogy visszavigyék a menekülteket a határ mögé.

Illegális kitoloncolások? Miért gondolja, hogy ezek illegálisak? Illegális menekültekről beszélünk, akik illegálisan Horvátországba akarnak jönni, és akiket a rendőrség visszaküld Bosznia-Hercegovinába

- reagált a riporter kérdésére az interjúban. Kihangsúlyozta, hogy a rendőrség nem alkalmaz erőszakot a menekültekkel szemben. Kivéve azokat az eseteket, amikor visszatoloncolják őket Boszniába, ilyenkor ugyanis egy kis erőszak szükséges - tette hozzá.

A rendőrség által erőszakkal végzett kiutasításokat a nemzetközi jog tiltja, de Horvátország mellett Spanyolországban is bevett szokás az, hogy a menedékkérőket az EU határain kívül viszik, mielőtt regisztrálni tudnák kérelmüket.

Kiemelt kép: ELVIS BARUKCIC / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!