A tárgyalandó indítványok között az utolsó helyen szerepel a nagy vitát kiváltott törvénytervezet.


Rendkívüli parlamenti ülést jelentett be június 16-a péntekre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – az ezt bejelentő levél a Parlament oldalán jelent meg.

Semjén fogalmazása szerint „fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban”.

Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője és oktatáspolitikai szakpolitikusa a tervezett ülésnap hírére a Facebookon úgy reagált: „Azt még nem tudjuk, hogy a szavazást mikorra tervezik. De egy dolog biztos: nem érdekli őket az érintett pedagógusok, diákok és szülők hangja: erővel akarják átverni a kormányzati bosszút a tiltakozásokért!”

A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront az egész hétre területfoglalási engedélyt kért tüntetések szervezésére a Parlament elé, mert arra számítottak, hogy a héten már korábban megszavazhatják a javaslatot. Hétfő délelőtt még a Fidesz frakciója is úgy nyilatkozott, hogy normál menetrendben fogadnák el a törvényt, ami alapján többek között megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, és más, korlátozó intézkedések is belekerültek. Sokak szerint ezek (például a tanév potenciális meghosszabbítása július közepéig) a tanárok polgári engedetlenségére adott válasz.

A pedagógus- és diáktüntetéseken eddig legaktívabb civil szervezetek péntekre biztosan nagy szabású tüntetést szerveznek a törvény várható elfogadása után.

(via Telex)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!