Ezen a héten ez már a harmadik rendkívüli ülésnap, és úgy tűnik, hogy meg is van az oka. Visszaállítanák a tisztán listás választási rendszert a fővárosban.


Összeállt a kép, a 444 segítségével. A héten csütörtökre a Mi Hazánk rendkívüli ülésnapot hívott össze, és napirendi javaslat szerint ezen az ülésen meg kell majd tárgyalni az Állami Számvevőszék 2022-es tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslatot. Azonban mostanra kiderült, hogy valószínűleg van itt valami, ami sokkal fontosabb.

Emlékezetes, hogy a legutóbbi önkormányzati választások előtt a Fidesz átalakította a Fővárosi Közgyűlés tagjainak választására vonatkozó szabályokat. Addig tisztán listás rendszer volt (ami a mindenkori legnagyobb pártnak kedvezett, de akkor a Fidesz úgy ítélte meg, hogy ez neki nem lenne kedvező), amit úgy változtattak meg, hogy a közgyűlésnek a főpolgármester és a 23 kerületi polgármester lett a tagja, illetve még a maradék kilenc helyre a nem győztes polgármesterekre adott töredékszavazatok alapján felálló kompenzációs listákról lehetett bekerülni.

Nem nehéz belátni, hogy őket ehhez túl sok érdek nem fűzheti, azonban a Fidesznek annál több. A jelenlegi, töredezett ellenzéki pártrendszert nézve a legerősebb párt Budapesten is a Fidesz, azaz van esélye, hogy jó eredményt érjen el egy tisztán listás rendszerben.

A javaslat benyújtásának a koreográfiája is figyelemre méltó:

Akkor még a Fidesz hivatalos válasza erre az volt, hogy, mivel a Velencei Bizottság ajánlásával ellentétes lenne választások előtt egy éven belül belenyúlni a választási törvényekbe, ezért a javaslatot nem támogatják.

Így érkeztünk el a Mi Hazánkhoz, akik viszont támogatják a javaslatot, és be is nyújtják az Országgyűlés elé. Emellett a széljobb párt még az országgyűlési választások rendszerében is módosítást szeretne, ami az arányosítás felé vinné el a rendszert, ez nyilvánvalóan nem kedvez a kormánypártnak, tehát ennek a javaslatnak nagy jövője nincsen. Viszont az önkormányzati választás esetében tehet egy szívességet a Mi Hazánk a Fidesznek, ahogy már korábban is volt erre példa, amikor Volner János szigoríttatta úgy a választási törvényt, ami nehéz helyzetbe hozta az ellenzéket.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!