2021-ben az önkormányzatoknak tilos lesz a helyi és települési adókat megemelni és új adókat bevezetni a kormány rendelkezései szerint - derült ki a tegnap este megjelent Magyar Közlönyből, amit a Portfolio szúrt ki.

A rendelet szerint a helyi önkormányzat által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak a rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke.

Mindez pedig ugyanígy igaz a helyi önkormányzat által fenntartott szervezetek; a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság és az által alapított társaság; valamint a képviselő-testület feladatkörébe tartozó közszolgáltatás ellátására szerződéssel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet szolgáltatásainak és tevékenységeinek díjára is.

A kormány továbbá azt is szabályozza a rendeletével, hogy e jogszabály hatálybalépésétől kezdve a felsorolt szervezetek már megállapított új díjat nem vezethetnek be.

Illetve 2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, meglévő díjat új kötelezetti körre nem terjeszthetik ki.

hirdetés

A díjemelésre vonatkozó kikötést abban az esetben nem kell alkalmazni, ha a felek a rendelet érvénybe lépése előtt - legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre - megkötött szerződésükben számszerűsíthető módon meghatározták a díjemelés mértékét 2021-re vonatkozóan.

További kiskaput jelenthet, ha a díjemelés mértékét díjfizetési kötelezettséget előíró jogszabály 2020. október 31. napjáig számszerűsíthető módon meghatározta. Ebben az esetben sem kell alkalmazni a díjemelést korlátozó jogszabályt.



hirdetés