Tíz csapat versenyzett a Bodrogon. A győztesek 2500 zsák hulladékot gyűjtöttek, ami nagyjából 11 tonna szemétnek felel meg.


A Maros, a Tisza-tó és a Közép-Tisza után az idei szezon utolsó hulladékgyűjtő PET Kupa versenye is véget ért a Bodrogon, derül ki a szervezők közleményéből. Ezúttal 10 csapat szállt vízre, hogy Olaszliszka és a Bodrog torkolata között megtisztítsa a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól.

Ezzel a 2023-as versenyszezon lezárult, a gyűjtött hulladék elérte a 30 tonnát. Ez a mennyiség már biztosan nem jut el az alvízi országokig.

2023-ban minden eddiginél több, a bodrogival együtt öt folyótisztító versenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa alapítója. Májusban, a PET Kupa történetében először a Marosra látogattak a petkalózok, június közepén negyedik alkalommal tisztították a Tisza-tavat. Ahol a verseny résztvevői befejezték a gyűjtést, ott folytatták az Ifjúsági PET Kupa ifjú titánjai. Majd augusztus első hetében kivételesen nem a Felső-Tiszán, hanem a Közép-Tiszán tartották meg a XI. Tiszai PET Kupát.

A Bodrogra negyedik alkalommal tért vissza a pethajók hulladékgyűjtő versenye. A gyűjtést ott folytatta a részt vevő közel 200 fő, ahol tavaly abbahagyták: Olaszliszkán. A PET Kupa szakértői és önkéntesei rendszeresen monitoringozzák a Bodrog mindkét partját, ezért pontosan tudták, hogy az ártérben nagy mennyiségű hulladék rejtőzik a sűrű aljnövényzet alatt. Olaszliszkához különösen erős kapcsolat fűzi a petkalózokat, hiszen itt épül a PET Kupa Folyómenti Folyómentő Vízituristaháza.

Az először átadott Bodrog Örökös Hőse díjat egy olyan különleges személy kapta, aki a folyót mindenki másnál jobban ismeri és szereti: Szatmári László, az olaszliszkai csapat oszlopos tagja, bodrogi hajós és horgász, a település révésze és ezermestere. A neve fogalom a Bodrog mentén, nagy megtiszteltetés, hogy a veterán petkalózok táborát erősíti és tudásával, tapasztalatával segíti a folyótisztító munkát és a Bodrog megismerését.

A győztes barlangÁSZOK először vettek részt csapatként a PET Kupán, azonban összeszokott baráti társaságként, alaposan átgondolt és véghezvitt stratégia mentén az első perctől kezdve vezették a mezőnyt. A második helyezett a tavalyi címvédő csapat, a Siemens Evező-SÖK, akik szám szerint is a legtöbb PET Kupa versenyt tudhatják maguk mögött, hiszen 2016-os csatlakozásuk óta tisztították már a Bodrogot, a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát és a Közép-Tiszát is.

Az Erste Green szintén veteránnak számít, azonban a Bodrogon újoncként indultak és összehangolt munkával sikerült az utolsó napon fordítaniuk a verseny állásán és befutniuk a 3. helyre.

A szelektálást követően, hazai hulladékfeldolgozó cégeknek köszönhetően ennek megközelítőleg a 65%-a újrahasznosításra kerül, ezáltal benne marad a zárt anyagkörforgásban.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!