A IV. Tisza-tavi PET Kupa 200 résztvevője naponta több száz szemetet szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről. A kupát a DHL Clean Up Hungary csapata nyerte meg.

Környezetvédelmi aktivisták összesen 6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tónál a háromnapos IV. Tisza-tavi PET Kupa során.

Az elmúlt napokban ismét környezetvédelmi aktivisták hajóztak három napon keresztül a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán.

A IV. Tisza-tavi PET Kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte meg, a Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a ZÁBRÁK vehették át. A hulladékgyűjtő rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

Az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny, amit az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület szervezett. A hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat a szervezők, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.

A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hosszabb-rövidebb hulladékgyűjtő akciókat, ezért idén bizakodóak voltak a szervezők, kevesebb hulladékot remélve. A háborús helyzet azonban nem kedvez a határon túli, hiányos hulladék-infrastruktúra megoldásának, a többségében Ukrajnából érkező hulladékot idén is hozta az áradó Tisza, így sajnos a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán.

A bezsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért (színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok) pedig négyszer annyi pontot osztottak ki a PETbankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék felét szuperzsákként adták le a résztvevők.

A dobogós csapatok mindegyike – minimális eltérésekkel – csapatonként 200 zsák körüli hulladékot gyűjtött a verseny alatt. Az ügyességi és szórakoztató programokon, a médiapublikációkért, fair play jelölésekért és a szelektálásban való közreműködésért plusz PETákokat szerezhettek a csapatok.

A nyertes DHL Clean Up Hungary csapata harmadik alkalom kapott elismerést: tavaly ők voltak a Tisza-tó Hősei, tavalyelőtt pedig fair play díjat kaptak a többi csapat önzetlen segítéséért. Idén a ZÁBRÁK vihette haza a legszorgalmasabb legénységnek járó, Tisza-tó Hőse elismerést: ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot.

A hagyományokhoz híven a nyertes csapat egy folyami hulladékok felhasználásával készült kupát is kiérdemelt, amelyet minden évben egy veterán csapat, az Aztakeservit készít.

A IV. Tisza-tavi PET Kupa dobogós hajóegységei és pontszámuk:

1. DHL Clean Up Hungary – 12.746 PETák

2. Decathlon – 12.272 PETák

3. MBH Bank – 11.425 PETák

A IV. Tisza-tavi PET Kupa további résztvevői voltak: BUNGE, EXA+, Henkel, MOHU, Pannon R(E)gyetem, Pelikánok, Prezi, Tisza2

Forrás: Természetfilm.hu Egyesület


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!