A hírszerzők állítólag születésnapot ünnepeltek a szélviharba került hajón. A fedélzeten olasz és izraeli mellett brit állampolgárok is utazhattak.


Több különböző nemzet titkosszolgálatai voltak azon a hajón, amely a viharos szélben elsüllyedt Olaszországban a Maggiore tónál, négy ember életét már nem lehetett megmenteni.

A Goduria nevű hajón a jelenlegi információk szerint egy születésnapot ünnepeltek éppen, amikor egy szélvihar véget vetett az ünneplésnek. A hatóságok szerint ráadásul súlyosan túl is volt terhelve a hajó: hivatalosan 15 fő szállítására alkalmas, azonban a személyzeten kívül 20 vendég tartózkodott rajta a tragédia bekövetkezésekor.

A fedélzeten elsősorban olasz és izraeli állampolgárok utaztak, de egyes sajtóhírek szerint britek is voltak az utasok között.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztviselő arról beszélt a baleset után, hogy közel tíz jelenlegi vagy volt izraeli hírszerzőtisztet szállítottak izraeli kórházakba magángépekkel. Az olasz kormány pedig öt olasz állampolgárt szállított el a helyi kórházakból a nevük megadása nélkül, ami arra utal, hogy ők is a hírszerzésben dolgozhatnak.

A Corriere della Sera olasz napilap beszámolója szerint a születésnapi buli mellett egy munkatalálkozót is tarthattak a hajón. Sőt, Sesto Calende alpolgármestere szerint a balesetben meghalt Bozskova is az orosz titkosszolgálathoz kötődött, ezt az információt azonban máshonnan egyelőre nem erősítették meg.

A tragédia előtt egy nappal ünnepelték a Sesto Calendében levő Leonardo Kiképző Akadémia fennállásának 100. évfordulóját, a hatóságok szerint lehet, hogy ezt jöttek össze megünnepelni a titkosszolgálatok emberei.

A történtek miatt büntetőeljárás indult a hajó kapitánya ellen, a hatóságok egyelőre csak azt szeretnék kideríteni, hogy elkerülhető lett-e volna a tragédia.

(via Telex, BBC, Sky Italia)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!