Kocsis István az ítélethirdetés után egy kecskeméti panellakásba jelentette be magát, így a város magasabb komfortszínvonalú bv-intézetében tölthette le bő három éves börtönbüntetését.


Bő három év után szabadult a börtönből Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója, akit 2019-ben hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ítélt ötéves börtönbüntetésre a bíróság – értesült a 24.hu.

A Kaposvári Törvényszék szóvivője, Vadócz Attila a portál megkeresésére közölte: az érintett szabadulásról a büntetés-végrehajtási intézet értesítette a bíróságot. A szabadulás pontos időpontjáról ugyanakkor a törvény értelmében nem adható tájékoztatás.

A Kúria 2019 novemberében ítélte el jogerősen Kocsist. A volt MVM-vezérigazgató öt év letöltendő börtönbüntetést kapott, így legkorábban büntetése kétharmada, vagyis 3 év 4 hónap letöltése után szabadulhatott.

A vád szerint 2006 és 2008 között leginkább offshore cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve a cégcsoportba tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek. – igaz ebből 12 milliárd megtérült.

Kocsisnak 2020 márciusában kellett börtönbe vonulnia, ő azonban egy trükkös húzással leányfalui villájából egy kecskeméti, harmadik emeleti, 33 négyzetméteres panellakásába költözött, amit a fia vásárolt meg abban a hónapban. Így azonban börtönbüntetését abban a kecskeméti bv-intézetben tölthette le, amit a legtöbbször csak VIP-börtönként emlegetnek.

A 24.hu arról ír: az egyágyas körletek miatt a fogvatartottak körében „parkettásnak” nevezett börtön az 1990-es évek óta működik. Az alig több mint 50 fős bv-intézet a kényelmi szolgáltatásai – saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, teniszpálya – miatt vált népszerűvé a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt üzletemberek között.

A portál megkeresésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt közölte, a börtönbüntetés helyszínének kiválasztásakor a fogvatartott által bejelentett címet veszik figyelembe. Amennyiben ebben változás áll be, azt a bíróságon kötelező bejelenteni. Azaz egy elítéltnek nem kell mást tenni, mint az ítélet után lakcímet változtatni, ezt bejelenteni, és máris egy másik intézetbe „kérheti át” magát.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!