A Volkswagen visszavont egy rasszistának ítélt hirdetést. A német autógyártó elnézést kért. A vállalat Instagram-oldalán közzétett videót eltávolították. Kivizsgálják, miként készülhetett a cég pénzén ilyen reklám - közölte az Euronews.


A kifogásolt filmben egy fehérbőrű kéz lökdös ide-oda egy sötétbőrű embert a cég autója előtt, majd belöki egy Petit Colon (Kis gyarmatosító) nevű bárba. Ráadásul a reklám végén a "Der neue Golf" betűiből először a néger szót lehetett kiolvasni.

A cég kereskedelmi alelnöke szerint "kétségtelen, hogy a videó rossz, és "sértő minden jóízlésű ember szemében". Jürgen Stackmann azt mondta: szégyellik magukat érte, nem tudnak magyarázatot adni rá.

Mindent megtesznek, hogy kiderüljön, miként készülhetett el. A vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák.

Hasonlóan nyilatkozott a cég üzemi tanácsát vezető Bernd Osterloh. Azt mondta, az egész cég nevében szégyelli magát, és nem hagyja, hogy a menedzsment a felelősséget a beosztottakra hárítsa.

Pár napja a VW alkut kötött a német bírósággal: a cég 9 millió eurót fizet, hogy ne vizsgálják tovább az elnök és a vezérigazgató szerepét a 2015-ben kirobbant dízelbotrányban. Ezt többen úgy értelmezték, a csúcsvezetők a cég és a dolgozók pénzén úszták meg a felelősségre vonást.

Kiemelt kép: MTI/AP/Jens Meyer


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!