A 12 éves Daniel Colaner Ohio államban, Akronban él. Virtuóz zongora- és orgonamuzsikájával elkápráztatja a közönséget, édesanyja szeme mégsem csupán emiatt párásodik be, ha a fiát játszani láthatja. Ő tudja, mennyi fájdalom, aggódás, és a gyógyulásba vetett hit kellett a kemény munka mellett, hogy idáig eljuthassanak.

Daniel ugyanis a terápia részeként kezdett zongorázni. Mindössze hat hónapos korában ugyanis rosszindulatú daganatot találtak a szervezetében. Szülei, Marie és Dan, ekkor szembesültek azzal, hogy egyetlen gyermekük talán az első születésnapját sem éli meg. Az Akroni Gyermekkórház oldalán megjelent cikkből kiderül, szerencsére nem így hozta az élet.

VIDEÓ: A fellépésről

Daniel hasüregében az orvosa vett észre valami rendelleneset. A kórházban elvégzett ultrahang vizsgálat a vese fölött elváltozást mutatott, a további vizsgálatok pedig megerősítették, hogy Danielnek 4. stádiumú neuroblastomája van, ami a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata, és leggyakrabban 2 éves kor alatt fordul elő.

Daniel mellékveséjén volt a tumor, mely átterjedt a csontvelőre, májra, combcsontokra, bordákra és a szemgödörre is. Az orvosok mindössze 25 százaléknyi esélyt láttak rá, hogy a kisfiú megéli az ötödik születésnapját. Ám mégis felcsillant a remény. Az újabb vizsgálati eredmények ugyanis azt mutatták, hogy a rák kevésbé agresszív fajtája támadta meg Daniel szervezetét, mint azt eredetileg feltételezték, így várhatóan jól reagál majd a kezelésekre. A túlélés esélye ezzel 85 százalékra ugrott.

baba

„Ez volt a legjobb az elképzelhető legrosszabb helyzetben. Negyven évesen szültem Danielt.

A gondolat, hogy mindössze hat hónapja van velünk és most ez történik, teljesen letaglózott. De a Jóisten úgy döntött, hogy ennek a gyermeknek legyünk a szülei. Ezt kellett megtapasztalnunk"

– mondta Marie.

2005 második felében Daniel nyolc kemoterápiás kezelést kapott, mellyel sikeresen visszaszorították a rákot, majd sebészi úton eltávolították a primér daganat maradványait. A kezelések hatására állapota javulni kezdett, ám még így is várt rá több transzfúzió és állandó megfigyelést igényelt.

Az utógondozás évei és megpróbáltatásai során a Colaner család szoros kapcsolatot alakított ki az Akroni Gyermekkórház orvosaival és személyzetével. „Mindenkitől a legjobbat kaptuk a gyermekkórházban. Bármikor, bármiben készséggel segítettek. Ahányszor csak visszamegyünk, összefutunk valakivel, aki ápolta a fiamat, takarította a szobáját, vagy a kávézóban dolgozott. Mintha hazamennénk.”

Daniel ma már barátságos kiskamasz, felhőtlen mosollyal és figyelemre méltó motivációval. Szülei aggódtak az esetleges fejlődési és kognitív lemaradások miatt, ám

Daniel 3 éves korára már olvasott, elsős korától pedig zongorázik, bár az orvosok javaslatára már korábban is ismerkedett a hangszerrel, hogy megfelelő fejlődését elősegítsék. Tavaly végre elkezdhetett orgonálni is, hisz lábával már eléri a pedálokat.

koncert

Marie és Dan mindketten operaénekesek voltak, fiúk nyilvánvalóan örökölte muzikalitásukat, hiszen ifjú kora ellenére kiváló zongorista és orgonista, akit az akroni templomokban gyakran kérnek fel orgonálni, tegnap pedig a New York-i Carnegie Hallban kápráztatta el a közönséget.

Szabadidejében Daniel szeret sportolni és nagy számítógép mágus: a YouTube segítségével tanulja, hogyan lehet helyrepofozni régi komputereket, otthon pedig összekötött egy szintetizátort egy programmal, melynek segítségével Európa különböző orgonáinak hangját szimulálhatja. „Ment és talált valakit, aki ilyet csinált a YouTube-on, és közzé tette a kódot, ő pedig összehangolta a mi eszközeinkkel. Úgyhogy most van egy orgona a nappalinkban” – mesélte az édesapa, Dan.

Daniel szerencsére jó egészségnek örvend, de 25 éves koráig figyelemmel kísérik az Akroni Gyermekkórház ráktúlélő klinikáján. Folyamatos ellátják iránymutatással, hiszen egész élete során kiemelten oda kell figyelnie az egészségére. A zenéhez szükséges fegyelem segít neki, hogy megbirkózzon ezekkel a kihívásokkal is.

Forrás: akronchildrens.org



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!