Az orosz elnök az Oroszországhoz csatolt négy kelet-ukrajnai régió lakosságához szólt, és az orosz nép egységét, szuverenitását hangsúlyozta.


Vlagyimir Putyin péntek éjjel televíziós beszédben üdvözölte azon kelet-ukrajnai régiók lakóit, akik egy évvel ezelőtt „csatlakoztak” Oroszországhoz. Az orosz elnök az orosz nép egységét hangsúlyozta – írja az Index.

Oroszország 2022. szeptember 30-án sajátjának nyilvánított négy kelet-ukrajnai régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja), miután „népszavazásokat” tartottak ezeknek a területeknek azon részein, amelyeket az orosz hadsereg ellenőriz.

„Kedves orosz állampolgárok, gratulálok nektek a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és Herszoni régiók Oroszországgal való újraegyesítésének napja alkalmából” – mondta Putyin, aki beszédében megköszönte az orosz nép „egységét és hazaszeretetét”. Hozzátette: a mostani időkben „Oroszországért, a szuverenitásért, a spirituális értékekért, az egységért és a győzelemért harcolnak”.

Az orosz elnök azt mondta, a kijevi kormányzat 2014 óta megfélemlítette az említett régiók lakosait, de egy évvel ezelőtt történelmi eseményre került sor, mivel e régiók több millió lakosa úgy döntött, hogy csatlakozik Oroszországhoz.

Ugyanakkor a nemzetközi közösség nem ismerte el a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását, a nemzetközi jog szerint ezek továbbra is Ukrajna részének számítanak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!