Pünkösd hétvégéje minden évben az első igazi lehetőség nyári programokon való részvételre. Összeszedtük, milyen lehetőségeink lesznek országszerte, ha élményekben gazdag kikapcsolódásra vágyunk.

Pünkösdhétfő idén május 29-re esik, Húsvét utáni 50. nap. Eredetileg egyházi ünnep, ám aligha akad valaki, aki ne várná lelkesen, hogy végre igaz melegben töltsön egy kellemes hosszúhétvégét. Akár városban, akár vízparton, akár aktívan, akár lábat lógatva szeretnénk feltöltődni, bőven válogathatunk a lehetőségek közül, akármerre is vennénk az irányt. Az idei Pünkösd hétvége egybe esik a Gyereknappal, melyről már ITT írtunk.

Most nézzük, milyen lehetőségeink vannak még a kellemes időtöltésre:

4 évszak Fesztivál – május 25-28.

A MU Színházban 4 napon át 4 alkotó 4 előadását nézhetjük meg, és 4 workshopon vehetünk részt.

Oberfrank Réka, Molnár Csaba, Újvári Milán és Cserepes Gyula a négy alkotó, mert olyan művészeket szerettek volna meghívni, akik gyakran nyúlnak társművészetekhez, és előtérbe helyezik a személyes tapasztalataik önreflektív megjelenítését.

Az előadások nagyon aktuális kérdéseket járnak körül változatos megjelenítésben. A mozgásos workshopok többségén amatőrként is részt vehetünk.

Részletes ismeretetőt a jegyárakkal együtt ITT találjuk

II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál – május 24-29.

A Szabadság téren az idén vár minket hatalmas bor, pezsgő, és streetfood kínálatával a bor és pezsgő fesztivál. Ha csak fűben heverészni szeretnénk, nagyokat beszélgetni, finomságokat ízlelgetni, barátokkal nagyokat beszélgetni a tér impozáns épületeit nézegetve, vagy hűsölni a platánfák tövében, itt a helyünk.

A kínálatról és a részletekről ITT olvashatunk.

Budapest Beer Week 2023 – május 22-28.

Egész héten tart a rendezvény a komló szerelmeseinek, több helyszínen, 45 nemzetközi és hazai söfőzde 360féle sört mutatnak be. Kóstolhatunk sok esetben magukkal a sörfőzőkkel, részt vehetünk előadásokon, beszélgetéseken, ehetünk nagyokat. Különböző jegytípusok válthatók érdeklődéstől és ízléstől függően.

Vasárnap a Dürer Kertben a ráadásnapon koncertek is várnak ránk, aznap ingyenes a részvétel.

A részletekről ITT tájékozódhatunk.

Pünkösdi Örökség Ünnepe a szentendrei Skanzenben – május 28-29.

Idén különleges a Pünkösdi Örökség Ünnepe, ugyanis 20 éves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye, így az ezt ünneplő Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseményeként nagyon változatos programokban lehet részünk.

Különböző tájegységek zenéjében, táncában, népviseletében gyönyörködhetünk, vagy ha úgy tartja kedvünk, interaktív programokban is részt vehetünk, hagyományos ételeket kóstolhatunk, és hagyományos mesterségek csínjába- bínjába is betekintést nyerhetünk.

Programokról és jegyárakról ITT.

II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál – május 26-28.

A rendezvény egy erdei sétával indul, mely Pátyról indul, és a programok helyszínére, a zsámbéki Zichy-kastély ősfás kertjébe vezet.

Három napon át az underground könnyűzenei élet fellépői lépnek fel. Az esemény egyúttal a Zsámbéki Nyári Színház megnyitója is. Kocsmakoncertet ad a 30Y, a fellép a Felefánt, a Qjúb koncertszínházzal készül. Meghallgathatjuk Wunderlich József dzsemmelését, és vasárnap este színpadra lép Henri Gonzó és a Papírsárkányok is.

Időbontásról és jegyárakról ITT

Vöröstói Játékfesztivál - május 27-29.

Az év legkedvesebb fesztiválja, ami Veszprémtől és a Balatontól is alig 20 perc, különleges hangulattal vár kicsiket és nagyokat, családokat, játékos kedvű fiúkat, lányokat. Három napig árnyas, kedves kertek alatt halkan puffan a petanque, repül a babzsák, surran a csúzli. Falusi triatlonon ódon bringák csilingelnek, talicskák csikorognak, szalmaszálak zizegnek. A kézműves asztaloknál apró kezek matatnak, játékasztaloknál kockák peregnek, bábuk léptei kopognak, matchboxok és emberek versenyeznek.

De játszanak velünk és nekünk nagyszerű színészek is, érkezik a Loveshake, Rezes Judit és Szabó Győző kapcsolatának igaz története, megnézhetjük Balsai Móni és Szinetár Dóra közös produkcióját, egy igazi pikáns, szórakoztató verses előadást. Akiket pedig elméleti szinten is érdekel a játék, elmerülhetnek Jolsvai András időutazásában vagy épp a Hintalovon Alapítvánnyal közösen gondolkodhatnak azon, hogyan tudnának jobb játékpartnerek lenni a gyerekek számára. További információ itt!

Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban – május 28-29.

Nyíregyházán nagyon változatos, hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluban vasárnap és hétfőn 10h-tól.

Lesz ruhabemutató, ahol szó lesz arról, hogy a népi öltözködés hogyan lehet trendi és fenntartható. Népzenei koncertekkel is készülnek a szervezők, Tímár Sára, a Sebő együttes énekese a „Népdallá vált Petőfi versek” című koncertjével témájában kicsit csatlakozva a Petőfi Emlékévhez is.

Ha családdal érkeznénk, előadásokkal, interaktív zenei programokkal, népi játékokkal, foglalkozásokkal gondoltak a gyerekekre is.

Hagyományos pünkösdi királynéjárást is láthatunk, nótázhatunk, vagy épp a kenderfeldolgozásról is szerezhetünk új információkat.

Jegyárak és bővebb információ ITT

Pünkösdi Bor- és Tócsifesztivál 2023 Ajka –május 28-29.

A város főterén somlói pincészetek borait kóstolhatjuk, és közben változatos zenei felhozatal vár minket: fellép az Anna & The Barbies, lesz operett gálakoncert, hallgathatunk fúvósokat, de nézhetünk táncegyüttes előadást is.

Részletekről ITT

Pünkösdi Fesztivál 2023 Szekszárd – május 27-29.

Három napos fesztivál várja a Szekszárdon mulatni vágyókat. Számos tánc- és sportbemutató, színdarab, koncert, interaktív zenei program mellett vidámpark, gasztrosátor, borudvar is lesz a belvárosban. Rengeteg dolgot kipróbálhatunk, akár a foltvarró worshop, akár a Bungee Trambulin keltette fel az érdeklődésünk.

Hogy csak néhány zenei fellépőt említsünk, ott lesz Demjén, Paulina, a Szekszárdi Kamarazenekar, a Blues Travel Band, és még sokan mások.

A rendezvény alapvetően ingyenes, és mellette van lehetőség színházjegyet vagy esti koncertjegyet váltani, a Piactéren adnak koncertek egyik nap Lofti Begi és a Nemazalány x Sofi, másik nap a 4F- Club és Csordás Tibi / Fiesta.

Műsor ITT

Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék 2023 - május 27-28.

A baranyai egyutcás falucskát a Villányi-hegység szélén találjuk, a főszerep a boré és a zenéé. A falu neve azért csenghet ismerősen a minden évben megrendezett Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényen túl, hogy számos kisebb zenei fesztivál helyszíne évek óta.

Ha a természet közelségéről és a fesztivál hangulatról sem szeretnénk lemondani, várnak szeretettel meglepetés fellépőkkel, borkóstolókkal, finomságokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyerekszórakoztatással, kulturális programokkal, kiállításokkal.

Felllépőkről és karszalagokról ITT

Pünkösdi Fesztivál Gencsapáti – május 26-28.

Szombathely közelében fekvő Gencsapátiban háromnapos zenei fesztiválban lehet részünk. Csak hogy néhány sztárfellépőt említsünk az „Őrületes Pünkösdi Királyság” lineup-jából: fellép Rúzsa Magdi, Nótár Mary, Kis Grofó, a Halott Pénz, Manuel, a Bagossy Brothers Company, és a lista korántsem teljes.

Pontos program ITT

Háromváros Kerékpáros Fesztivál, Pünkösdi királyválasztás és a Gyulai Pálinkafesztivál – május 26-28.

Két fesztiválon is részt vehetünk, ha Gyulára mennénk kikapcsolódni, sőt, részt vehetünk hagyományos pünkösdi királyválasztáson is.

A Háromváros Kerékpáros Fesztivál másik két résztvevő városa Békés és Békéscsaba. Szombaton több túra is indul a három város között.

A résztvevő helységek mindegyikében kirándulásokon, előadásokon, kiállításokon vehetünk részt, hasznos információkkal az egészségünkre vagy épp a közlekedési szabályok betartására nézve. A rendezvény díjtalan, részletek ITT

Mindeközben zajlik a Gyulai Pálinkafesztivál is, ahol természetesen koncertekkel tarkított program mellett kihirdetik, ki nyerte a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt, melyik lett Az Év Pálinkás Bonbonja, de szó lesz az év gyümölcséről, a meggyről is.

Részletekről és jegyárakról ITT olvashatunk.

Hétfőn a várban pedig bárki benevezhet a játékos vetélkedőre, ahol a pünkösdi király címért és egy hordó sör nyereményért versenyezhetünk. A résztvevőknek a belépés ingyenes, a nézők egy várbelépőért tekinthetik meg.

Hogy milyen játékokról is van szó, ITT olvashatjuk

Pünkösdi Rózsaünnep Siófok – május 26-29.

A Hajóállomáson és a Rózsakertben rendezik minden évben a szezonnyitó fesztivált, melynek minden programján ingyenesen vehetünk részt.

Láthatunk lovas ünnepi felvonulást, részt vehetünk díjátadókon, kiállításokon, bemutatókon, családi programokon. A polgármester hivatalosan megnyitja a 2023-mas szezont. Nem maradhat el a tombola sem, és természetesen rengeteg zenei élménnyel is gazdagodhatunk. Csak hogy néhányat említsünk: koncertet adnak a The Carbonfools, a KFT Együttes, Zséda, Gryllus Vilmos, és még sokan mások.

A részleteket ITT tekinthetjük meg.

Balatonfüred, ahol találkozik a Balatoni Hal- és Borünnep, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2023 és a gyerekprogramok

A Tagore sétányon nagy lesz a sürgés-forgás a hosszúhétvégén, több rendezvény is párhuzamosan sorakoztatja fel programjait.

a Balatoni Hal- és Borünnep célja, hogy népszerűsítse a tóban élő halakat, és a méltán híres helyi borászokat. Ennek megfelelően borkóstolókra sajtokkal és halászléfőző versenyre biztosan számíthatunk, miközben számos koncerten is részt vehetünk.

Mindeközben a Magyar Nemzeti Parkok hete nyitóhétvégéje is zajlik, ahol az ország kulturális, ökoturisztikai, és természetvédelmi kínálatával ismerkedhetünk. Kipróbálhatjuk a hagyományőrző kézművesek munkáit, és természetismereti játékokba is bekapcsolódhatunk. Különböző tájakról érkeznek termelők, akiknek megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk portékáikat.

Gyerekprogramokban sem szenvedhetünk hiányt, mindhárom nap reggeltől-estig zajlanak az események. Csak hogy néhányat említsünk: koncertet ad többek között Szalóki Ági, készíthetünk papírsárkányt, lesz pékbemutató foglalkozással, természetesen lesz gyerek horgászverseny, rendőrségi bemutató, és különböző zenei és sportesemények.

A programrengetegről ITT olvashatunk.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!