Mint arról beszámoltunk, nem rabolták el és nem erőszakolták meg azt a 15 éves érdi lányt, aki erről tett hamis bejelentést a rendőrségen.

Az esetről elsőként az Origo adott hírt, majd több másik médium is átvette.

A rendőrség azonban kedden délelőtt közleményt adott ki. Ebben azt írják, a két, egymással négy napja járó fiatal bevallotta, közösen találták ki az emberrablós történetet, hogy ne derüljön ki, az egész napot együtt töltötték.

Hogy meséjük még hihetőbb legyen, a lány megszaggatta ruháját, összekoszolta magát az úton talált porral, még a haját is összekócolta, a testén lévő hámsérüléseket együtt okozták.

hirdetés

De vajon milyen büntetésre számíthatnak a fiatalok?

Dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd a Szeretlek Magyarország megkeresésére elmondta, ebben az esetben a hatóság félrevezetéséről van szó, amivel kapcsolatban a Btk. így fogalmaz:

"Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető."

Mindez akkor igaz, amennyiben az illető konkrét személyt nem vádol meg hamisan. Jelen esetben ez a helyzet, mivel a lány csak annyit állított, hogy megállt mellette egy fekete Audi, amiből két ismeretlen férfi pattant ki.

A maximális büntetési tétel tehát 2 év, de a szakember szerint aligha valószínű, hogy tényleg börtönbe küldik a párt.

Fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy az elkövető helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. Erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani.

Ugyanakkor az ügyvéd megjegyzi, hogy egy ehhez hasonló, csekély súlyú ügyben valószínűleg nagykorúakat sem ítélnének börtönre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés