A Politico értesülései szerint Orbán és Morawiecki blokkolta a migrációs végkövetkeztetéseket. A tervek szerint pénteken véget ér a csúcstalálkozó.


A Politico több uniós diplomatától is úgy értesült, hogy Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő blokkolta az Európai Tanács migrációról szóló végkövetkeztetéseinek elfogadását a brüsszeli EU-csúcson – írja a Telex.

A lap emlékeztet: az állam- és kormányfők testülete hivatalosan nem döntéshozó, de itt tudnak a tagországok a legfelső szinten politikai egyezségeket kötni, a végkövetkeztetéseiket egyhangúlag fogadják el. A tagállamok június elején elfogadták a közös álláspontjukat az uniós menekültügyi reform kulcselemeiről, ennek nyomán többek között bevezetnék a kötelező szolidaritást. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy

A jogszabályról jogalkotási eljárásban kell megegyeznie az Európai Parlamentnek és a tagállami minisztereknek, miután utóbbiak is elfogadták a közös álláspontjukat. Egyetlen tagállam sem vétózhat egyedül. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ezt szerette volna felülírni állam- és kormányfői szinten, kezdeményezéséhez pedig Orbán Viktor is csatlakozott. A Politico szerint a csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök kijelentette: amíg a lengyel követelésnek megfelelően nem mondják ki, hogy egyhangú döntésre van szükség, addig blokkolja a migrációról szóló részt.

Ugyanakkor az EU megteheti, hogy csak a többi tagállam nevében adja ki a végkövetkeztetéseket, illetve ha tényleg csak a migrációról szóló rész okoz fennakadást, egyszerűen kihagyhatják azt a szövegből. A Politico három diplomatától úgy értesült, hogy a tagállamok utóbbira hajlanak, de még tárgyalnak a lengyel és a magyar miniszterelnökkel.

A csúcstalálkozó a tervek szerint pénteken véget ér, és ekkor adják ki a következtetések végső, hivatalos változatát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!