Köztük a Putyin üzleti ügyeinek intézőjeként számon tartott Aliser Uszmanovot is.


Lengyelország tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány 9 orosz oligarchát szeretne eltávolítani a készülő újabb szankciós listáról - írja a Politicio két uniós diplomata alapján.

A lap azt írja, hogy az Európai Bizottság a 10. szankciós csomag előkészítésén dolgozik. Ennek keretében a hétvégén meghallgatják a nagyköveteket, hogy kitapogassák az egyes tagországok „vörös vonalait”, mielőtt a végleges javaslatcsomagot benyújtanák.

Kedden a Szabad Európa arról írt, hogy

Köztük van például Aliser Uszmanov is, akit „Putyin egyik kedvenc oligarchájaként” emlegetnek, és úgy tekintenek rá, mint az orosz elnök üzleti ügyeinek intézőjére.

Az ügyre azóta többek között az ATV is rákérdezett a kormánynál, de nem kaptak választ. Az EU Tanácsának sajtóosztálya sem akart reagálni a csatornának, mivel „a szankciós folyamatok előkészítése nem nyilvános, beleértve a listára való fel-és levételt is”.

A Politico azonban csütörtökön arról írt két uniós diplomata nyilatkozata alapján, hogy

A lap azt is megjegyzi, hogy a listát egyhangúlag jóvá kell hagyniuk az uniós tagállamoknak ahhoz, hogy március 15-ével meghosszabbítsák a hatályát.

Egy harmadik megszólaló ugyanakkor arról beszélt a Politiconak, hogy egyelőre semmilyen jele nincs annak, hogy Magyarország megpróbálná megvétózni a 10. szankciós csomagot akkor, ha az oligarchák neve nem kerül le a listáról.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!