Eddig csak a Klubrádió veszítette el a sajtóhelyreigazítási pert a miniszterelnök ellen, de ők is fellebbeznek.


Első fokon elvesztette az RTL ellen indított sajtóhelyreigazítási pert Orbán Viktor, derül ki a portál cikkéből. A miniszterelnök több más portál mellett azért perelte be az RTL-t, mert ismertették a Spar-vezérigazgatójának Lebensmittel Zeitungnak adott nyilatkozatát, mely szerint Orbán korábban azt javasolta a Sparnak, hogy adjanak egy rokonának részesedést az üzletlánc magyarországi leányvállalatában.

A keddi ítélet szerint az RTL csak a tájékoztatási kötelezettségének tett eleget Hans Reisch szavainak hű közlésével, elősegítve a demokratikus közbeszéd folytatását. Orbán Viktor ügyvédje, Turi György többek között azzal érvelt, hogy az RTL nem személyesen Orbán Viktortól kért reakciót Hans Reisch állításaira, ám mint azt a bíróság előtt is bemutatta a portál, megkeresésüket a cikk közlésének napján „kérdés Orbán Viktorhoz” címzéssel küldték el a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalannak.

A miniszterelnök Magyar Narancs ellen beadott keresetét is elutasította kedden a bíróság, írja a Media1. Az ítélet szerint a sajtó ilyen esetben nem tudja vizsgálni, hogy kinek van igaza, a dolguk csak annyi, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy ki mit mondott. A Magyar Narancs a sajtótörvényben biztosított feladatának tett eleget, amikor idézte a Spar vezérigazgatójának szavait Orbán Viktor oligarcháiról.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!