A pollen az allergiások rémálma. Most pár kattintás után megtudhatod mi virágzik! Segítség gyanánt összeszedtük a legjobb pollentérképeket, ahol pollennaptárat és naprakész pollenjelentést is találhatsz!

Ha te is szenvedsz ilyentájt tüsszentéstől, szemviszketéstől, náthától anélkül, hogy megfáztál volna, ha úgy érzed, valami irritálja a bőrödet és köhögnöd kell, akkor a pollenekre lehetsz allergiás. A levegőben szálló virágporok és gombaspórák szezonja tavasztól őszig tart.A parlagfu és a pázsitfűfélék a leggyakoribb allergének

A pollen allergia kellemetlen tüneteket okoz, a leggyakoribb allergének közé tartozik például a parlagfű és a pázsitfűfélék is. Szerencsére a megfelelő kezeléssel ezeket a tüneteket csillapíthatod, sőt azt is megelőzheted, hogy teljesen elhatalmasodjanak rajtad. A javulás érdekében persze azt is érdemes tudnod, hol és mikor jelennek meg a pollenek a legnagyobb koncentrációban.

Ebben segíthet neked egy pollentérkép

Használatuk egyszerű és gyors. Csupán pár kattintással ellenőrizheted, hogy az adott napon milyen pollenek szállnak a levegőben, sőt azt is mekkora mennyiségben. Lássuk hát a legjobb pollentérképeket! A sorrend természetesen szubjektív, a célnak egyformán megfelelnek!

1. Pollentérkép az Időképtől:

Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb az Időkép pollentérképe. Megmutatja melyek a legszennyezettebb területek – minél sötétebb vörös egy hely, annál nagyobb a pollenkoncentráció. Ha a megyeszékhelyeket jelző pöttyökre kattintasz, azt is elolvashatod, hogy abban a városban mely allergén növény virágzása "tombol" éppen.

2. Pollentérkép az NNK-tól:

A legpontosabb elérhető előrejelzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentése adja. Itt országos szinten órákra lebontva kapunk tájékoztatást az aktuális pollenterhelésről.

3. Parlagfű térkép a NÉBIH-től:

Kifejezetten a parlagfű koncentráció csökkentése érdekében a NÉBIH 2011-től ad rendszeres tájékoztatást a legfertőzöttebb területekről. A folyamatosan frissülő térképen sárga színnel jelöli a légi és piros színnel a hagyományos felderítésből származó területeket. Kirándulásokkor válik igazán hasznossá ez a térkép, illetve segíthet a szállásfoglalás meghatározásában is.Parlagfű térkép a Nébih oldaláról

Naprakész pollenjelentések

4. Parlagfű pollenjelentés az NNK-tól:

Kifejezetten a parlagfűre koncentrálva, egy nemzetközi együttműködés keretében riasztási rendszer is működik a NNK-nál. A rendszer 2 napos előrejelzést képes adni és a környező országokról is kaphatunk információt általa.A pollennaptár napi előrejelzést ad a pollenekről

5. Pollenjelentés a HáziPatika oldalán:

Bár nem ez a fő profilja rendszeresen frissülő pollenjelentést a HáziPatika oldalon is találhatsz. A legfontosabb pollenekről gyűjtik össze az adatokat, és külön színekkel jelzik, hogy az allergén mekkora koncentrációban száll körülötted a levegőben.

Pollennaptárak 2023

A naptárak azért hasznosak, mert megmutatják a növények aktuális virágzási ciklusát. Így tudhatod hogy körülbelül meddig kell allergiás tünetekkel számolnod, illetve adott esetben gyógyszerrel is készülnöd.

Naprakész pollen térkép és pollen jelentés elérhető az NNK oldalán

6. Pollennaptár az NNK-tól:

Egy igazán egyszerű és átlátható előre jelzés az NNK-tól.

Az aktuálisan virágzó növény színessel van kiemelve rajta, az alacsonytól a nagyon magas koncentrációig besorolva a növény pollenjét. Az allergia naptár 2 napig képes előre mutatni az adatokat, így előre felkészülhetsz egy-egy nehéz napra!

7. Pollennaptár az InforMed-től :

Egy általános allergia naptár az InforMed-től. Itt havi bontásban láthatod az összes allergén növényt mettől meddig virágzik erősségük szerint besorolva. Akkor lesz igazán hasznos ha már pontosan tudod mire vagy allergiás.

A pollenjelentés megmutatja, hogy mi virágzik épp


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!