Ahogy arról mi is beszámoltunk, ma reggel bombaként robbant a hír, hogy Boris Johnson brit kormányfő kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig.

A királynő azóta elfogadta a miniszterelnök kérését, tehát a parlament felfüggesztése előtt jogi akadály gyakorlatilag már nincs.

Szakértők szerint a kormányfő ezzel az úgynevezett "Hard Brexitet", azaz a vitás kérdéseket megoldatlanul hagyó, rendezetlen kilépést próbálja a parlament megkerülésével átnyomni.

Hiszen ezzel a lépéssel gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályok révén kikényszerítsék a Brexit október 31-én esedékes határidejének újbóli elhalasztását.

Az ellenzéki képviselők közül sokan már felháborodottan tiltakoznak. A brit Képviselőház elnöke, John Bercow szerint "teljesen nyilvánvaló", hogy Johnson a megállapodás nélküli Brexit miatt trükközik, bár a kormányfő ezt tagadja.

Johnson azzal védekezik, hogy a parlament felfüggesztése azért kell, hogy kormányának legyen ideje az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatos, új törvényjavaslatok kidolgozására.

Ezt azonban az átlagemberek sem hiszik el. A brit parlament weboldalán, a hivatalos petíciók között van az is, amely nyíltan azt követeli, hogy

"a parlamentet se felfüggeszteni, se munkáját elhalasztani ne lehessen addig, amíg az 50. cikkely (lényegében a Brexitről szóló határozat - a szerk.) végrehajtásának határidejét jelentősen eltolják, vagy Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépését el nem törlik."

A petíció linkjéért, a fotóért és a további részletekért kérjük, lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>