A Kreml szerint Ukrajnának figyelembe kell vennie „az elmúlt időben kialakult realitásokat”.


Szó sem lehet arról, hogy az orosz csapatokat az év vége előtt kivonják Ukrajnából, ez ellentmond a "realitásoknak" - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Peszkov azzal kapcsolatban kapott kérdést erről a sajtótól, hogy Volodimor Zelenszkij ukrán elnök felvetette: Oroszország azzal bizonyíthatná képességét az agresszióról való lemondásról, hogy a karácsonyi időszakban megkezdi csapatainak kivonását Ukrajnából.

"Az ukrán félnek figyelembe kell vennie az elmúlt időben kialakult realitásokat. Ezek arról szólnak, hogy az Oroszországi Föderációnak új alanyai lettek, amelyek az ezeken a területeken tartott népszavazások eredményeként jöttek létre" - tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnöknek azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) "elérte" a nehéz- és könnyűfegyverzetek kivonását a zaporizzsjai atomerőműből, Peszkov emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök szavaira, miszerint a létesítményben nem voltak és nincsenek könnyűfegyverzetek, amit a NAÜ-nek az erőműben tartózkodó alkalmazottjai meg tudnak erősíteni. Közölte, hogy Moszkva folytatja az együttműködést az ügynökséggel.

Pletykának nevezte és a továbbiakban nem kívánta kommentálni azt a közösségi médiában elterjedt híresztelést, miszerint Putyin Valerij Geraszimov vezérkari főnök felmentésére készül. Cáfolta azt az értesülést, amely szerint az elnök december 27-én fog beszédet intézni az orosz szövetségi parlament két házához.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!