Idén semmiképp, jövőre sem valószínű, de 2025-ben véget érhetnek a harcok Richard Barrons szerint.


Richard Barrons nyugalmazott brit tábornok, volt vezérkari főnök nagy dologra vállalkozott: a Financial Times hasábjain megjelent cikkében megpróbálta megjósolni (bizonyos adatok alapján inkább kiszámolni), hogy mikor érhet véget a világ jelenlegi legégetőbb konfliktusa, az orosz-ukrán háború.

A Portfolio által szemlézett írásban Barrons az elérhető adatokat elemzi, és kísérletet tesz arra, hogy egy stratégiát állítson fel a háború lehetséges jövőjét tekintve.

Szerinte a most nyári ukrán ellentámadás nem vágja el véglegesen az oroszok utánpótlási útvonalait, de azt mutatja, hogy az orosz hadsereget meg lehet verni.

Szerinte 2024-ben Ukrajna már ütőképes légierőt is képes lesz felállítani, amivel fedezni tudják a szárazföldi offenzívát, és ekkorra lesz elég eszközük arra, hogy az orosz aknamezőket is hatékonyan fel tudják számolni.

– írja elemzésében.

Barrons öt lehetséges lépést is taglal, amivel szerinte az oroszok legyőzhetők:

  1. Kijevnek nem szabad túlzott ambíciókkal harctéri győzelmekre törekednie, amíg nincsenek meg a megfelelő eszközei arra, hogy ezeket elérje.
  2. Fenn kell tartani a nyomást az orosz haderő védelmi képességein a téli hónapok során. „Ha a Vörös Hadsereg morálja gyenge, célszerű még gyengébbé tenni” – írja.
  3. Ukrajnának folyamatosan gyengítenie kell a megszállt területek orosz védelmét, erre remek eszköz az orosz tüzérségi képesség felszámolása.
  4. Folyamatosan gyengíteni kell az orosz fekete-tengeri hadiflottát. Barrons szerint az ukrán tengerészeti drónképesség nagyon gyorsan fejlődik, 2024-re valószínűleg gyorsabban pusztul majd az orosz hadiflotta, mint ahogy pótolni lehet a hajókat.
  5. Fel kell gyorsítani a nyugati haditechnikai eszközök gyártását, mert a tartalékok felélésével hosszabb távon nem lehet Ukrajna támogatását a megfelelő ütemben fenntartani.

A volt vezérkari főnök végső konklúziója az:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!