Az orosz finanszírozású véleményvezérek közül többen rendszeresen vendégeskednek a magyar fővárosban, sőt egyikőjük az MCC Feszt esztergomi sztárvendége volt.


Az ATV beszámolójaszerint a YouTube öt olyan jobboldali amerikai videocsatornát szüntetett meg, amelyek az orosz propaganda által finanszírozott Tenet Media nevű céghez és annak tulajdonosához, Lauren Chen politikai influenszerhez köthetők. Az érintett csatornák között van Dave Rubiné is, aki tavaly Budapesten méltatta a Fidesz homofób gyermekvédelmi törvényét.

Több amerikai jobboldali influenszer – köztük Chen és a médiacég más arcai – szoros kapcsolatokat ápolt a magyar kormánypropagandával, mielőtt lebuktak volna. Az amerikai igazságügyi minisztérium ugyanis vádat emelt az orosz kormány által támogatott RT (korábban Russia Today) két alkalmazottja ellen, akik állítólag illegálisan finanszírozták a Chen és férje tulajdonában lévő Tenet Mediát.

Az orosz finanszírozású influenszerek közül sokan rendszeres vendégek Budapesten. Lauren Chen, aki magyarul is tanult, legutóbb augusztusban járt itt, amikor az MCC Feszt egyik sztárvendégeként a „konzervatív közösségi média” építéséről beszélt Esztergomban. Most azonban kiderült, hogy mindezt moszkvai pénzből végezte, ahogy azt a Szabad Európa is megerősítette.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!