Az ipar szereplőinek már rövid távon is óriási segítséget jelentene az ársapkák kivezetése. A fogyasztók vásárlási szokásain is egyre inkább meglátszódnak az elszabadult árak.


Nagyon nehéz helyzetben van a magyar élelmiszeripar, az ágazat számos komoly nehézséggel néz szembe – írja a napi.hu.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke és a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság online konferenciáján beszélt arról, hogy az élelmiszeripar súlyos problémáit nagyon jól mutatja, hogy az iparági szereplők úgy érzik, a rendszerváltás óta nem volt ekkora a bizonytalanság.

A kamara alelnöke a 2022-es év és az idei első negyedév legnagyobb kihívásai között említette az inflációt, a munkaerőhiányt, a forint gyengülését és a mezőgazdasági alapanyagok árának emelkedését is.

Éder Tamás emlékeztetett, hogy a tavalyi év második félévben drágultak meg jelentősen a mezőgazdasági alapanyagok árai, illetve az élelmiszergyártáshoz szükséges energia ára is az egekbe szökött. Mára ugyan már mérséklődtek az árak, az élelmiszeriparban azonban a korrekció hatása csak késve fog jelentkezni.

A tavalyi évi súlyos aszály is megtépázta az ágazatot, átmenetileg alapanyaghiány alakult ki, miközben a munkaerőhiány miatt jelentős bérmelést kellett végrehajtaniuk.

A kormányzati intézkedések káros hatásai is szóba kerültek a konferencián, Éder Tamás szerint a népegészségügyi termékadó bővítése és az adó emelése 2022-ben egy ideig versenyhátrányt okozott a hazai élelmiszereknek. Emellett az eredetileg csak néhány hónapra bevezetett árstop még mindig hatályban van, ami mára ismét megrontotta a kapcsolatot a kiskereskedelem és az élelmiszeripar szereplői között, a kereskedők az olcsóbban beszerezhető külföldi élelmiszerek felé fordultak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!