Vége a jó világnak, megszűntek a hatósági árak. Ezután egyáltalán nem mindegy, mit hol vásárolunk, mert ugyanazért az egyik boltban a többszörösét is elkérhetik, mint a másikban.


Bár mától szabad a vásár, vége az árstopnak, de egyfelől itt van a kötelező akciózás, másfelől feltámadt a verseny. E két hatás eredője meg az lett, hogy

Ahogy azt a G7.hu az Árfigyelő mai adatai alapján megírta, hatalmas a szórás a multiknál.

Majdnem minden árkategóriában lehet találni olyan helyet, ahol olcsóbban kaphatjuk meg az adott terméket, mint amikor hatóságilag szabályozva volt az ára. Csupán a kristálycukor a kivétel, ahol a 229 Forintos árstopos árhoz képest most legolcsóbban is 261-ért, de legdrágábban akár ennek kétszereséért, 513 Forintért vehetünk egy kilót.

A tojást a korábbi 68 Ft-os hatósági darabárhoz képest ma akár 45 forintért is megvehetjük, de ha nincs szerencsénk, akkor 101 Ft-ot kell fizetnünk érte.

A liszt eddig 149 Ft-ba került. Ma legolcsóbban 140 Ft-ért juthattunk hozzá, de van, ahol 279 Ft-ért árulták. A 2,8-as UHT tej 209 Ft helyett 205 Ft volt a legolcsóbb helyen, de 378 Ft a legdrágább boltban. Az étkezési burgonyát a korábbi 389 Ft helyett akár 264 Ft-ért is megvehettük ma, de van, ahol 499 Ft-ot kértek érte. Az árstoposan 519 Ft-ba kerülő étolaj ára ma a legolcsóbb helyen 488 Ft, a legdrágább helyen 807 Ft volt. Sertéscombhoz a korábbi 1299 Ft-os árért is hozzá lehetett ma jutni, de van, ahol 2249 Ft-ot kértek kilójáért.

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy azért (is) van sok helyen szinte változatlan ár a korábbi szabályozotthoz képest, mert a kormány egy elég sajátos szabályt vezetett be a kötelező akciózás mellett. Az egymilliárd Ft-nál nagyobb forgalmú áruházláncok a korábbi árstopos termékeket

Ez a szabály jelenleg az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco áruházláncokra vonatkozik. Mindenki más annyiért adja a termékeket, amennyiért akarja. Így aztán a nagy áruházaknál még mindig érvényesül némi torzító hatás.

Mindenesetre, aki tájékozódni akar részletesen, az keresgélhet az Árfigyelő oldalán.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!