Kezdetben még a barátaik se voltak kíváncsiak rájuk, most kis híján telt házat csináltak a Budapest Parkban. Lezárult a magyar underground talán legszürreálisabb sikersztorija.

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal az ősélményemmel, hogy amikor először hallottam a Ricsárdgírt, nagyjából annyi volt a benyomásom róluk, hogy

Talán 2015-ben járhattunk ekkor, már volt értelmezhető méretű közönségük, de a befutástól még messze álltak. Sokáig nem is fordítottam rájuk különösebb figyelmet, majd végül a 2016-os orfűi víziszínpados koncertjükkel vettek meg. Aki soha nem volt ilyenen, az sajnálhatja, de a felvételeket (például ezt vagy ezt) mindenképp érdemes visszanéznie – elöljáróban legyen elég annyi, hogy joggal hívták őket vissza minden évben, a Víziszínpad fellépői közül egyedüliként.

Ezután elég hamar rajongó lettem, bár eleinte kevésbé a dalokért, sokkal inkább a konferáló szövegek és a színpadon zajló permanens bohóckodás miatt jártam a koncertjeikre. A 2019-ben megjelent Rise of the Koala lemez viszont ezen a téren is fordulatot hozott: még az éppen lezáruló évtized legjobbjai közé is beválogattam, külön kiemelve, hogy nemrég még magam se gondoltam volna, hogy erre valaha sor fog kerülni.

Még a fentiekkel együtt is szürreális volt látni, mennyien lettek a zenekar koncertjein az utóbbi pár évben. Ezt szemlátomást ők maguk is nehezen dolgozták fel, többször el is mondták, hogy ez a zene nem ekkora színpadokra és ekkora közönségnek lett kitalálva.

Ennek a folyamatnak az abszolút kicsúcsosodása volt a búcsúkoncert a Budapest Parkban: még úgy is egészen elképesztő, hogy 10 ezren váltottak rá jegyet, hogy az emberek jó része minden bizonnyal csak az utolsó alkalom miatt jött.

Már a felvezetésnek is megadták a módját: Koala Allstars Band néven egy alkalmi formációt kértek fel előzenekarnak, aminek magját a Bohemian Betyars zenészei alkották, olyan énekesekkel kiegészülve, mint Szabó Benedek, Kollár-Klemencz László, Dé:Nash és Hanzli Fanni a Doggosból.

A repertoárba direkt olyan Ricsárdgír-dalokat válogattak be, amelyek a fő koncerten nem hangzottak el, így olyan ritkaságokat is meg lehetett hallgatni – ráadásul különleges előadásban –, mint a Kád, a Sztár vagy szar, a Szörf, vagy épp az új lemezről a Nem egy tánc.

A búcsú és a közel telt ház ellenére a zenekaron egészen a koncert utolsó negyedéig egyáltalán nem érződött, hogy meg lennének illetődve. Az átkötő szövegekben se volt szinte semmi érzelgősködés, tulajdonképpen úgy zajlott a buli, mint bármelyik másik.

Eddig is lehetett tudni, hogy szimpatizál a zenekarral, annak idején meg is osztotta a Facebook-oldalán a róla írt dalt, de így is extra jófejség a részéről, hogy bevállalta a szereplést. Ráadásul a poénokat is egymás után szórta, szóval látszott rajta, hogy szívesen csinálja.

Az utolsó fél órában aztán bepótolták az addig mellőzött hatásvadász fordulatokat („már csak 4 dal van hátra a Ricsárdgír történetéből”, „jézusom, 20 perc múlva feloszlunk”, stb.), de ez se volt kellemetlen egyáltalán.

A legutolsó két szám természetesen az Éva otthon, valamint a SzintisLaci volt, ami alatt a színpadon egyébként mindig egy helyben álló Laci élőben is bemutatta a mémmé vált klipben látható koreográfiáját. Utána egy hatalmas köszönő felirat előtt még operaszerűen is elénekelték párszor a dal zárósorát (A Ricsárdgír már nem zene), majd végleg levonultak.

Bár elég kérlelhetetlenül kijelentették, hogy nincs visszaút, én azért reménykedem benne, hogy láthatjuk még őket együtt. A Kispál és a Borz esetében úgy fogalmaztam, a dalaik egyszerűen túl jók ahhoz, hogy ne hangozzanak el rendszeresen élőben – ezt most úgy árnyalnám, hogy ez a produkció túl egyedi és különleges ahhoz, hogy soha többé ne lehessen látni.

És az is biztos, hogy néhány örök fanyalgót leszámítva senki nem kérné rajtuk számon, ha mégis meggondolnák magukat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!