Burkoltan elismerte a magyar kormányfő, hogy Magyar megjelenése feloldotta a Fidesz által fenntartott centrális erőteret, sőt párton belül is megváltozott a Tisza Párt megítélése.


A kötcsei Polgási Piknik egyik résztvevője, aki a Szabad Európánaknyilatkozott, azt állítja: Orbán Viktor a kapuk előtt tartott meglepetéssajtótájékoztatóután zárt ajtók mögött komolyabban is foglalkozott a Magyar Péter által jelentett kihívásokkal. A forrás szerint a miniszterelnök elismerte, hogy a Tisza Párt erős felhatalmazást kapott a választóktól, és ha minden jól alakul, a támogatásuk tartós maradhat, amivel megváltozik a teljes magyar „belpolitikai csatatér”.

Szerinte eddig a Fidesz elsöprő fölénye miatt elég volt azt mondani, hogy tetszik vagy nem, ők a legerősebb párt, az ellenzék pedig csak „a múltat, a Gyurcsány-kormányt képviseli”, így a politikai választék korlátozott volt. Ez azonban már nem állja meg a helyét Magyar Péter választási sikerével, és Orbán elismerte, hogy Magyar most eredményesen kényszeríti szakpolitikai vitákra a kormánypártot.

– idézte a szivárogtató Orbánt, aki szerint tehát 14 éves kormányzás után továbbra is azzal kell meggyőzni a választókat, hogy a Gyurcsány kormány alatt két és fél évtizede rosszabb volt a helyzet.

A lap szerint a miniszterelnök ezzel burkoltan elismerte, hogy a Fidesz által fenntartott centrális erőtérnek vége a magyar politikában. Szavai arra is utalhatnak, hogy a párton belül megváltozott a Tisza Párt megítélése a nyár eleje óta. Akkor még kormánypárti politikusok Magyar Péter előretörését azzal próbálták bagatellizálni, hogy az „csak az újdonság varázsa”.

Orbán Viktor Kötcsén a kormányzati apparátus teljesítményéről elismételte, hogy uniós források vannak, hiszen 12 milliárd euró jelenleg rendelkezésre áll, de szerinte

Orbán Viktor a kötcsei pikniken arról beszélt, hogy ha hozzáférnek a rendelkezésre álló forrásokhoz, az elég lesz a gazdaság felpörgetéséhez 2026-ig. Ha ezen felül még sikerülne „pénzt szerezni” – vagyis feloldanák az uniós források befagyasztását –, az további lendületet adna.

Orbán nem kímélte egykori szövetségesét, Matolcsy Györgyöt sem, aki az elmúlt években keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. A források szerint Orbán világossá tette:

A miniszterelnök beszédének nagy része egyébként állítólag megegyezett a Tusnádfürdőn elmondottakkal. Az amerikai választásokról szólva egy szót sem ejtett Kamala Harrisről, a demokrata jelöltről. Orbán szerint, ha Donald Trump nyer, gyorsan véget vet az ukrajnai háborúnak, viszont fel kell készülni arra, hogy Trump elnöksége alatt az „America first” jelszó jegyében jelentős amerikai tőkét vonnak vissza az USA-ba, ami fájdalmas lesz Európának. Ha viszont a demokraták nyernek, marad a demokráciaexport és az eddigi irányvonal – mondta a forrás szerint a miniszterelnök.