A politikus szerint a hatályos törvények szerint a Kehi éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést akkoriban csak a kormány vagy a miniszterelnök utasítása alapján hajthatott végre.


Ujhelyi István legújabb közleményében arról írt, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) arra, hogy rendkívüli vizsgálatot tartsanak a Diákhitel Központban még 2020-ban.

Az egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit ex-férje, Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom durva eszközökkel akarta megakadályozni 2020-ban, hogy feleségével elváljanak egymástól.

- mondta Magyar Péter az interjúban.

Mivel Magyar az interjúban tett kijelentései szerint nem ment bele a felkínált opciókba, pár nappal később a Kehi be nem jelentett vizsgálatot tartott akkori munkahelyén, a Diákhitel Központban.

– írta Ujhelyi István, aki emlékeztetett arra, hogy 2014-ben is tartottak látványos házkutatást, illetve hosszú hónapokon át tartó vizsgálatot a norvég alap pénzeit osztó Ökotárs Alapítványnál.

Később a Társaság a Szabadságjogokért két éves pereskedésének köszönhetően derült ki, hogy

a Kehi-vizsgálatot maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában.

Ujhelyi megjegyezte, hogy a hatályos törvények szerint a Kehi a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést csak a kormány, a miniszterelnök vagy az illetékes miniszter utasítása alapján köteles végrehajtani.

"Az elmúlt napokban számos kormányzati, illetve állami intézmény becsületén esett súlyos folt; a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hitelessége és megbízhatósága ráadásul kulcsfontosságú egy jogállamban. Minimális elvárás tehát, hogy a Kehi vezetője tisztázza ezt az ügyet és az elhangzott kijelentéseket. Mégpedig soron kívül"

– zárta közleményét Ujhelyi István.

(via 24.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!