Hosszú napra számít a kormányfő, és a jelek szerint kemény csatái is lesznek az európai vezetőkkel, akik nem szeretnének engedni neki.


Hosszú napra készül Orbán Viktor, derül ki Facebook-oldaláról. A kormányfő azt írja, „nyergelünk”:

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hívott össze rendkívüli uniós csúcstalálkozót csütörtökre. Ahogy a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében fogalmazott, létfontosságú az Európai Unió hitelessége és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettsége szempontjából a véglegesítése az uniós többéves pénzügyi költségvetési keret (MFF) félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodásnak.

Az egynaposra tervezett brüsszeli csúcsra szóló, az interneten is közzétett meghívólevelében Michel emlékeztetett: a legutóbbi, decemberi találkozón 26 tagországi vezető határozottan támogatta a kiegyensúlyozott tárgyalási keretet, amely világosan figyelembe veszi a fő prioritásokat, köztük Ukrajna támogatását, a migráció kezelését és annak külső dimenzióját, a Nyugat-Balkán támogatását és a természeti katasztrófákra adott európai választ. Ez a tárgyalási keret „véglegesítési terepként” szolgál a 27 tagország megállapodásához

Michel szerint sürgősen foglalkozni kell az Ukrajnának nyújtott katonai segítség minden vonatkozásával. Folytatni kell az uniós támogatást, módosítani kell és fel kell gyorsítani a katonai eszközökre vonatkozó megrendeléseket, és újakat kell leadni, ami egyben az európai védelmi ipar fellendítését is szolgálja.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt írta az Európai Tanács elnöke, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által fogva tartott összes túszt minden feltétel nélkül szabadon kell engedni. Szükséges foglalkozni továbbá a régiót érintő biztonsági kérdésekkel és meg kell vitatni azt, hogyan lehet megakadályozni a helyzet elmérgesedését. Hozzátette, sürgősen hozzá kell járulni a gázai humanitárius helyzet orvoslásához is. Michel szerint meg kell beszélni azon politikai folyamat felélesztésének lehetőségeit is, amely a kétállami megoldás, egy Izrael mellett létrejövő palesztin állam létrehozását célozza. Ezt az egyetlen életképes lehetőségnek nevezte.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!