Magyarország megvétózza az Európai Unió 2021-2027-es költségvetését és a válságkezelő csomagot - erősítette meg Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reuters érdeklődésére.

Orbán Viktor korábban már levélben jelezte az EU német soros elnökségének, hogy Magyarország kész megvétózni a költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben a tagállamoknak járó források kifizetést jogállamisághoz kötik. Hasonló levelet írt múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, aki szintén azzal "fenyegetőzött", hogy a lengyel kormány a vétó jogával fog élni, ha az EU-ban nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós eszközök kifizetésének feltételrendszeréről, ezen belül a jogállamisági kérdésekről.

Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője a Reutersnek azt mondta, Magyarország egyértelmű parlamenti felhatalmazással vesz részt a hétfői ülésen Brüsszelben,

miután júliusban az Országgyűlés egy határozattal arra szólította fel a kormányt, hogy ilyen feltételekkel ne fogadják el a hétéves költségvetést és a válságkezelő csomagot.

A Reuters kérdésére, miszerint ez azt jelenti-e, hogy Magyarország megvétózza-e a költségvetést és a helyreállítási alapot, ha nem vizsgálják felül a jogállamisági kritériumokat, a kormányszóvivő azt válaszolta:

hirdetés

"A következtetése helyes".



hirdetés