A tavaszi ülésszak első napján beszélt a kormányfő a Parlamentben. Orbán nem csak a háborúra, hanem az inflációra és a „gender propagandára” is kitért, amit szerinte nem szabad viccként kezelni.


Kína béketervét is fontosnak tartjuk és támogatjuk - mondta Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben a tavaszi ülésszak első napjának elejére tervezett, de végül csak a frakciók napirend előtti felszólalásai után elmondott beszédében. A miniszterelnök támogatja, hogy az Országgyűlés határozatban rögzítse, hogy békepárti kíván maradni, és ki akar maradni a háborúból.

Az egy év kezdődött orosz-ukrán háború kapcsán a miniszterelnök azt mondta, hogy ez „veszteséget okoz mindenkinek”.

Orbán szerint egész Európa lépésről-lépésre belesodródik a konfliktusba, de „a magyarok a nemzeti konzultációval úgy döntöttek, a magyaroknak ki kell maradnia a háborúból”. Úgy fogalmazott, hogy „ezzel a háborúval senki sem tud győzni”, és ha folytatódik, akkor egyre többen halnak meg, állandósul a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás fenyegetése, a világon pedig senki sem érezheti magát biztonságban, és könnyen világháború is lehet belőle.

Szerinte ezért tűzszünet, és béketárgyalások kellenek.

Peking február 24-én hozta nyilvánosságra 12 pontos béketervét. Erről Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn azt mondta, hogy „a Kreml figyelemre méltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá”. Peszkov ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Oroszország jelenleg nem látja az Ukrajna körüli helyzet békés rendezésének előfeltételeit, ami a "különleges hadművelet" folytatását teszi szükségessé.

Orbán hétfői beszédében azt is elmondta, hogy háború kitörésének egyéves évfordulóján Magyarországnak érdemes világossá tennie, hogy nem változtat korábbi álláspontján, ezért támogatja a Fidesz-KDNP frakciók javaslatát, hogy az Országgyűlés határozatban rögzítse, hogy békepárti kíván maradni, és ki akar maradni a háborúból.

A miniszterelnök a beszédben kitért az inflációra is, amit szerinte „ebben az évben nem tudjuk megszüntetni, mert az okai nem Magyarországon vannak, hanem Brüsszelben, a szankciós inflációval”. Azonban úgy látja, hogy

Orbán ezután arról beszélt, hogy a családok védelme érdekében eddig húsz intézkedést hozott a kormány: tíz döntés a munkahelyeket védi, tíz pedig a családokat és a nyugdíjasokat. Itt példaként említette az energiaintenzív vállalatok támogatását, a minimálbéremelést és a 13. havi nyugdíjat is.

A kormányfő kitért arra is, hogy az utóbbi hetekben a kormánynak „megdöbbentő és felháborító pedofil üggyel is foglalkoznia kellett”. Orbán szerint Magyarországon a gyerekpornográfia száma erőteljesen nő, négy-öt év alatt 2022-re a számuk 260-ra. Mint mondta, a kormány világos utasítást adott a hatóságoknak: az összes ilyen esetet derítsék fel.

„Az ilyen gyalázatos esetek azt mutatják, hogy ezt az egész gender ügyet, gender propagandát nem szabad félvállról venni, és nem szabad viccként kezelni” - mondta Orbán, majd utal a tavaly április népszavazásra is, amelyen szerinte az emberek egyértelműen nemet mondta a gender propagandára, „érkezzen akár Brüsszelből is”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!