Közvetlenül Giorgia Meloni olasz miniszterelnök után. Az orosz külügyminisztert azonban fölényesen előzte a magyar kormányfő.


Idén is összeállította a Politico Európa legerősebb embereinek listáját. Ezen helyett kapott Orbán Viktor is, aki a bomlasztók kategóriában lett a második a helyezett.

A lap három kategóriába sorolta a szerinte meghatározó politikusokat. Megfogalmazásuk szerint

A Politicio Volodimír Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberének - ahogy a Time magazin is. A cselekvők kategóriában Robert Habeck, Németország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere, az álmodók kategóriában Sanna Marin finn miniszterelnök, a bomlasztók között pedig Giorgia Meloni olasz miniszterelnök végzett az első helyen.

Ez utóbbi kategóriában sikerült Orbán Viktornak is felkapaszkodni a dobogó második fokára, akinek neve alatt a „belső ellenség” kifejezés szerepel. A lap a magyar miniszterelnök jellemzését azzal kezdi:

A Politicio megemlíti Orbán tusványosi fajkeveredős beszédét, szerintük a magyar miniszterelnök „megfojtotta a sajtót, aláássa az igazságszolgáltatást, elcsalja a demokráciát és LMBTQ-ellenes törvényeket hoz”.

A bomlasztók kategóriában helyett kapott még Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, mint „sötét diplomata”, míg Vlagyimir Putyin az álmodók kategóriában szerepel, igaz őt „vesztesként” jellemzik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!