Eddig inkább csak egyfajta zsarolásként értelmezték Orbán kijelentéseit, ami érdemben nem fenyegetheti a közelgő EU-csúcsot, most azonban a diplomaták egyre komolyabb fenyegetésként élik meg a magyar vezető kirohanásait


Már nem úgy tűnik, hogy Orbán egyre durvuló kijelentései csupán az az EU-pénzek kiszabadításáról szóló „politikai színház” részei, egy esetleges politikai alku is ellehetetlenülhet, mert ebből a hangnemből egyre nehezebb visszavenni. A diplomaták mostanra reális veszélynek tartják, hogy Orbán veg fogja vétózni az ukrajnai EU-csatlakozások megkezdését, ha az napirendre kerülne. Erről közölt összefoglalót a Portfolio.

Emlékezetes, hogy múlt hétfőn Budapestre érkezett villámlátogatásra Charles Michel, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, hogy megpróbáljon dűlóre jutni a magyar kormányfővel, aki figyelmeztető levelet küldött a testületnek.

Ám ezután Orbán, szokásos pénteki rádiónyilatkozatában már így beszélt:

Charles Michel gyorsan meg is üzente Budapestre, hogy ilyen stratégiai partnerség már létezik. Azonban Orbán az említett rádiós megszólalásában tovább is ment ennél, alig burkoltan kilátásba helyezve a vétót, ha Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdése mellett akarnának dönteni. Ezt mondta:

Ha ez sem lett volna elég, két rövid mondatban a Facebookon is megerősítette álláspontját:

Az X-en pedig a magyar gazdák érdekeire azt írta, hogy „Le akarják nyomni a torkunkon Ukrajna uniós csatlakozását”. A kommunikációs offenzíva hasonló hangvételű bejegyzésekkel folytatódott szombaton is, cseppet sem enyhébb hangnemben.

Ezek után uralkodott el az aggodalom és a kétségbeesés az uniós vezetők között, mivel ez a hozzáállás alapvetően kérdőjelezi meg a december közepi EU-csúcs legfontosabb napirendi pontját, az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Azt, hogy ez simán a szokásos EU-pénzek miatti zsarolásnak egy új regisztere-e, kissé más megvilágításba helyezi az a hétvégén megjelent hír, hogy azért nem engedte ki az ukrán titkosszolgálat Petro Porosenko volt ukrán elnököt az országból, mert Orbán Viktorral találkozott volna. Ezt Kovács Zoltán sem cáfolta. Hogy ennek köze lehet-e a fentiekhez, azt egyelőre nem tudni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!