A magyar kormányfő szerint jelenleg is Közép-Európa viszi be a dinamikát az unióba. Közölte, hogy Magyarország határozottan támogatja Albánia csatlakozási folyamatát.


Elfogadhatatlan és szégyenteljes, hogy milyen lassan halad az Európai Unió bővítési folyamata - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tiranában, miután megbeszélést folytatott Edi Rama albán kormányfővel.

Emlékeztetett arra, hogy Albániának 13 évbe telt, mire megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy jelenleg Európát is súlyosan érintő átrendeződések zajlanak a világgazdaságban, ezek rámutatnak a régió gyenge pontjaira, és globális színtéren romlik a versenyképessége. Ebben az összefügésben lehetőségként kell tekinteni Albánia és a Nyugat-Balkán integrációjára. Az Európai Unióba jelenleg is Közép-Európa viszi be a dinamikát - vélekedett.

Szerinte gazdasági és biztonsági értelemben is meg kell erősíteni Európa térségét. Nyugat-Európában azonban még mindig nem uralkodó az a meggyőződés, hogy a bővítés segíti az integrációt, ezért a kérdést napirenden kell tartani, "tovább kell dolgozni" Albánia tagságáért is - közölte.

Magyarország támogatja azt az elképzelést, hogy az Európai Uniótól kapott felzárkóztatási támogatások 2030-ra arányosan elérjék azt a szintet, amelyben a korábban csatlakozók is részesülnek. A kormány üdvözölte azt a felvetést is, hogy schengeni térség bővítésével sem kell megvárni, hogy egy ország tagja legyen az EU-nak.

A magyar miniszterelnök hivatalos látogatást tett Tiranában. Megbeszélést folytatott Lindita Nikollával, az albán parlament elnökével is. A látogatás során a magyar és az albán delegáció több együttműködési megállapodást is aláírt, egyebek között a vízipar, vízgazdálkodás területén, illetve az európai integrációs folyamatról. A delegáció tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. A két kormány között tíz éve gazdasági vegyesbizottság működik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!