A VOLT Fesztiválon - ha épp nincs koncert - Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre temetésén elhangzott beszédének részleteit játsszák le 7-8 percenként - írta meg a 444.hu.

A rendszerváltás harmincéves évfordulójára készült az összeállítás, melyben a miniszterelnök szavai is hallhatóak. A beszédében az orosz csapatok kivonását sürgette - miközben a katonák már megkezdték a laktanyákból való kiköltözést, Németh Miklós korábbi miniszterelnök megállapodása alapján.

A lap kérdésére a szervezők annyit közöltek, hogy

"megállapodásuk van a Terror Házával, a 30 évvel ezelőtti eseményekre" való megemlékezésről.

Ennek keretében több film és bejátszás is hallható, látható az óriáskivetítőn. Ezek azonos sűrűséggel jelennek meg, így az Orbán-féle beszéd ebbe illeszkedik bele.

VIDEÓ: A rendszerváltásról szóló kisfilm

A lap egy korábbi írásában azt elemezte, hogy az orosz csapatok nem Orbán felszólítására mentek haza, mert a beszéd idején már hazafelé tartottak. A megegyezést a katonák kivonására 1989. március 2–3-án Moszkvában írta alá Mihail Gorbacsov és Németh Miklós. Akkor ezt Gorbacsov kérésére nem hozták nyilvánosságra, mert éppen akkor tárgyaltak az oroszok az amerikaiakkal a fegyverkorlátozásról.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>