Később a kormányfő sajtófőnöke azt mondta: a beszéd nem marad el, a kormányfő a frakciók napirend előtti felszólalásai után következik majd.


Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött volna a parlament tavaszi ülésszaka hétfőn a hivatalos napirend szerint. A miniszterelnök „Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről” címmel beszélt volna 13 órától.

A képviselők az első néhány percben megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Kordás Lászlóról (DK), valamint Tamás Gáspár Miklós, Mécs Imre és Polyák Sándor korábbi országgyűlési képviselőkről.

A kormányfő hiányában ezután az ellenzéki képviselők kezdtek el beszélni, elsőként Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője, aki az akkumulátorgyárak építése ellen tiltakozott.

A 24.hu beszámolója szerint később Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa meg is jegyezte: szerette volna, ha felszólalása alatt ott lett volna a kormányfő, hiszen elmondta volna neki is, hogy miközben az élelmiszerinfláció 50 százalék, gyenge a mezőgazdaság, alacsonyak a nyugdíjak, és hogy gyenge a forint.

Az nem derült ki, hogy a tervezettől eltérően miért nem Orbán felszólalásával kezdődött az ülés. A Telex megkeresésére azonban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta,


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!