Orbán Viktor ismét interjút adott a Kossuth Rádiónak péntek reggel. A beszélgetés első témája az uniós költségvetés megvétózásáról és a jogállamisági feltételekről szóló vita volt. Mikor a műsorvezető megkérdezte: "Ki fenyeget itt kit?", a kormányfő azt mondta:

"Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot!"

A miniszterelnök az interjúban a világpolitika legkorruptabb emberének nevezte az üzletembert. Orbán Viktor azt mondta, hogy Soros György sok politikust fizet. "Ő korrumpálja leginkább a brüsszeli bürokratákat, akik zsarolják, fenyegetik Magyarországot" - közölte.

"Soros György az elmúlt napokban nagy írást tett közzé, amelyben utasításokat adott a brüsszeli bürokratáknak, hogy mit tegyenek. Erre egy higgadt reakció született az Európai Unió miniszterelnökeinek ülésén: ők tudják, hogyan kell egy vitát rendezni, majd megoldják 'belül'"

- mondta a kormányfő, aki azt hangoztatta: Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot, hiszen az EU-ban a viták rendezésének módja a tárgyalás.

hirdetés

"Az unió történetében nem ritkák a késhegyig menő költségvetési viták, ez természetesen fakad abból, hogy 27 tagállam érdekeit kell összehangolni" - mondta Orbán Viktor.

A műsorvezető feltette azt a kérdést is a kormányfőnek, hogy minek kellene ahhoz történnie, hogy Magyarország engedjen a vitában. Orbán ekkor kitért a bevándorlásra, és megismételte, hogy a migráció ügye miatt támadnak minket az Európai Unióban. A miniszterelnök aztán tájékozatlannak nevezte azokat, akik szerint a költségvetési vita a pénzről szól.

"Nem arról van van, hogy nem akarunk a szegény tagállamoknak pénzt adni. Ennek a vitának nincs köze a pénzhez. Mi hitelt veszünk fel közösen, és ha egy ország bebukik, akkor nekünk kell visszafizetni a hitelt. Ez nem fáklyás menet"

- fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta azt is: ha a vita elhúzódna, és nem indulna meg az európai válságkezelési alap működése, Magyarország akkor is megindítja a programokat, amiket akar. "Fejlesztés, program nem fog elmaradni a Brüsszellel folytatott viták miatt, mert hitelt mi is tudunk felvenni" - fogalmazott a kormányfő, majd közölte:

Magyarország a múlt héten felvett egy 2,5 milliárdos euróhitelt. "Ennek a felét 10, a másik felét 30 évre vettük fel, ez azt bizonyítja, hogy Magyarország van olyan stabil, hogy forrásokhoz jusson még Nyugat-Európában is"

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor ezután kivételesen ismertette a friss koronavírus-adatokat is: 4440 új fertőzöttet regisztráltak, 96 ember halt meg. A kormányfő elárulta azt is, hogy lélegeztetőgépen 604-en vannak, ami szerinte magas szám, de messze nem a kapacitás vége.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés