A háború elején fényes nappal rabolták el, majd fogolycserével kiszabadították. Szerinte az oroszpárti politika nemcsak Orbán Viktor, hanem az egész magyar nemzet felelőssége.


Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov a 24.hunak adott interjút nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben átvette országa nevében a Szaharov-díjat, amelyet „Ukrajna bátor népe” kapott. Ez az unió legismertebb emberi jogi díja, nevét a Nobel-békedíjas Andrej Dmitrijevics Szaharovról, a híres orosz politikai menekültről kapta.

Fedorovot a háború elején elrabolták az oroszok, ezt még egy köztéri kamera is felvette. Egy hétig volt rab, és bár őt nem bántalmazták, mások kínzását hallotta. Fogolycsere keretében engedték el, kilenc orosz katonát adtak érte. Azóta nagyrészt külföldön tartózkodik, és Ukrajna támogatásáról próbálja meggyőzni a közvéleményt.

Az interjúban többek között arról is beszélt, hogy a városa továbbra sem biztonságos, nincs ott semmilyen szolgáltatás, a gyógyszertárak bezártak, az orvosok elmenekültek. Melitopol azóta az elfoglalt ukrán területek partizánközpontja lett.

– mondta.

Arról is kérdezték, hogy szerinte segítenek-e Ukrajnának a szankciók, amiről Magyarországon vita van. "Ha Magyarországon háború törne ki, minden politikai kérdést félretennének. Ha Putyin bevonulna Magyarországra, és fel akarná önöket szabadítani valamilyen probléma alól, amellyel valójában nem is küzdöttek, félretennék az összes politikai vitájukat. Putyin egy terrorista. Mit lehet csinálni egy terroristával? Izolálni. Fegyverekkel, szankciókkal, kapcsolatokkal. Végső soron pedig meg kell büntetni. Minden fellépés fontos, a turistavízumok elvétele is, ezt Magyarországnak is meg kell tennie" – válaszolta.

– fejtette ki.

Szerinte az oroszpárti politika nemcsak Orbán Viktor felelőssége, hanem az egész magyar nemzeté, mivel ők választották meg a kormányzó pártot.

"Száz különböző válasz van erre. Az én kérdésem is ez az európai tisztviselőkhöz. Felszabadítani Ukrajna teljes területét? De ez nem elég. Megbüntetni Oroszországot az agresszióért? Ez sem elég. Kárpótlás? Nem elég. Oroszország alkotmányában most le van írva, hogy a város, aminek a polgármestere vagyok, Oroszország része. Hogyan lehet ezt elrendezni? Le kell írnunk formálisan, aláírva, hogy mit akarunk pontosan Ukrajnától, miben tudnak segíteni, mit kell elérnünk" – mondta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!