Az Egy gondolat bánt engemet költője, akit nagy valószínűséggel orosz katonák öltek meg, hirtelen a béke szószólója lett a kormányfő beszédében.


A miniszterelnök ezúttal Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondta el ünnepi beszédét.

Felsorolta, hogy bár csak alig öt évet töltött tényleges alkotással, mégis mennyit dolgozott, mennyit tett a magyar irodalmi életért. Bár csak 26 évet élt, szerinte mégis irigyeljük őt.

- mondta.

Szerinte a költő tudta, hogy el fog jönni a döntés pillanata a nemzet életében. Egy hazafinak pedig az a feladata, hogy készen álljon erre a pillanatra.

"Petőfi úgy, mint mindannyian, egy szabad Magyarország szabad állampolgára akart lenni. Választhatta volna a biztos, jómódú, már-már nagypolgári életet. Már megvolt a tágas otthona, a felesége, az első gyermeke, sorban álltak a kiadók. Ő azonban másképp döntött: a magyar szabadságért vívott csatában halt meg" - mondta.

Úgy gondolja, Petőfi képe ma is itt van a szemünk előtt, látjuk, ahogy fellázad, mikor mások meg akarják mondani, hogy éljünk, vagy amikor a hatalmasok újra be akarják kényszeríteni Magyarországot egy európai szuperhatalomba. 4

- utalt az orosz-ukrán háborúra.

"Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - mondta a beszéde végén, majd együtt énekelt a színpadon az ünnepi műsor résztvevőivel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!