Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amin ismét Galgóczi Ágnes helyettesítette Müller Cecília országos tisztifőorvost.

Galgóczi Ágnes először a napi adatokról beszélt, megismételve a reggel már nyilvánosságra került számokat.

Ezután a szilveszteri tűzijátékokról volt szó. Itt szintén egy korábbi rendelkezésre hivatkoztak, miszerint idén tilos árulni és vásárolni ilyen pirotechnikai eszközöket.

Beszéltek még arról, hogy továbbra is látogatási tilalom van érvényben a kórházakban, csak szülő nőhöz vagy haldoklóhoz lehet bemenni. A Hír TV külön rákérdezett arra, hogy országgyűlési képviselőkre is vonatkozik-e a tilalom, valószínűleg azért, mert Hadházy Ákos tegnap szeretett volna bejutni egy koronavírussal kezelt beteghez egy szekszárdi kórházban. A választ természetesen az volt, hogy a fent említett eseteken kívül a látogatás tilos.

hirdetés

Galgóczi Ágnes mindemellett a vakcináról is szót ejtett.

"Már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon"

- fogalmazott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kifejtette, december 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről, ezt követően kezdődhet meg az oltóanyag kiszállítása és indulhat az oltás Magyarországon is.

Hozzátette, a kormány más oltóanyaggyártók vakcináit is lekötötte, összesen 17,5 millió adagot; emellett a gyógyszerészeti hatóság vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Az operatív törzs tájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője pedig többek között azt közölte:

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket.

Gál Kristóf azt mondta: a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, egyben ezzel is elismeri az érintett területeken dolgozók munkáját.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően, vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat - emelte ki az ORFK szóvivője.


hirdetés