Több ponton nem felelhet meg a valóságnak az a levél, melyet Balog Zoltán a többi püspöknek írt, saját védelmében. Abban ugyan úgy tűnik, igazat írt Balog, hogy nincsen köze a K. Endre kegyelmére vonatkozó kérvényhez – ezzel viszont nem is gyanúsította őt senki.


Kiszivárgott Balog Zoltán református püspök, volt emberi erőforrás miniszter egyházközösséghez írt levele a kegyelmi botrány kapcsán – ám kijelentései több ponton hiányosak a Magyar Hang szerint.

Balog azt írta a levelében, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója, V. 2016-ban kapott kitüntetést a fővárostól. Csakhogy ez nem így történt, V. Jánost egy évvel korábban, 2015-ben tüntette ki a főváros – írja a lap. Érdekességként megjegyzik, V. a díjat az akkori főpolgármester-helyettestől, Szalay-Bobrovniczky Alexandrától vette át, aki ma kormányszóvivő, illetve annak a Szalay-Bobrovnicky Kristófnak a férje, akinek neve Novák Katalin utódjaként is felmerült. Később V. Jánost a már Karácsony Gergely által vezetett fővárosi közgyűlés fosztotta meg a Bárczy-díjtól, 2019-ben.

Lázár János az akkor éppen Brazíliában tartózkodó kormánytagokat, köztük Balog Zoltánt helyettesítette a díjátadón. Mikor kiderült, hogy V.-t elítélték, a politikusok egymásra mutogattak: Lázár azt mondta, hogy ő csak helyettes volt, Balog akkori tárcája, az EMMI pedig Lázárt emlegette, mint a kitüntetés átadóját, valamint felvetette, hogy a javaslat a Kitüntetési Bizottságé volt. 2019-ben ellenzéki jobbikos és szocialista képviselők is kezdeményezték, hogy V. Jánost fosszák meg az állami kitüntetésétől is – idézi fel a Magyar Hang. Ezt éppen az a Völner Pál utasította el, akiről nemrég Magyar Péter azt mondta, Varga Judit igazságügyi miniszterként már a Schadl-ügy kirobbanása előtt le akarta váltani, de Orbán Viktor miniszterelnök ezt megakadályozta.

V. Jánost csak 2016 szeptemberében függesztették fel az állásából, míg a bicskei gyermekotthonban zajló szexuális visszaélésekről már 2011-ben bejelentést tettek az intézet nevelői. A rendőrség is nyomozott, az alapvető jogok akkori biztosa is vizsgálódott 2012-ben. Jelentésében az ombudsman „számos aggályt és problémát tárt fel a gyermekotthonban történt szexuális visszaélések kivizsgálásával kapcsolatosan”.

A cikkből kiderül, abban igazat mondott Balog Zoltán, hogy a K. Endre kegyelmére vonatkozó kérvényhez nincsen köze – csakhogy ezzel nem is gyanúsította őt senki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!