Egy pénteken közzétett ombudsmani állásfoglalás "súlyos, konkrét és rendszerszintű" problémákról számol be az Emmi által fenntartott kalocsai speciális nevelőotthonban.

A szöveg számos jogsértés feltárása mellett lényegében megerősíti, hogy évek óta következmények nélkül folyhat az erőszak az otthonban, ahol a rácsos ablakok mögött többnyire hátrányos helyzetű családból származó, speciális nevelés igényű gyermekek élnek.

Az állampolgári jogok biztosa február elején a "sajtóban megjelent információkra" hivatkozva indított - előzetes bejelentés nélküli - vizsgálatot az intézményben. Az ügy előzménye a 24.hu cikksorozata volt, melyben közzétettük nevelők és növendékek nyilatkozatait arról, hogy szerintük súlyos visszaélések, bántalmazások történnek az otthonban.

Ahol az erőszak a normalitás

Hírt adtunk arról is, hogy a helyi katolikus lelkész, Mészáros István személyében olyan pap látja el a fiatalok hittanoktatását és lelki gondozását - gyakran négyszemközti találkozások keretében -, akinek korábban molesztálási ügye volt. Arról is beszámoltak forrásaink, hogy a 10 és 18 év közti gyermekeket cigaretta adásával, illetve megvonásával tartják kordában, ami jogsértő, a gyerekek egészségét súlyosan veszélyeztető gyakorlat.

Kapcsolódó

Brutális erőszakról beszélnek a kalocsai gyermekotthon volt növendékei

Forrásaink beszámolói szerint a bot is szerepelt a fegyelmező eszközök között a speciális gyermekotthonban. Ugyanakkor a felügyelő szervek, a hatóságok állítják: nem tudnak bántalmazásokról. Az igazgató nem válaszolt kérdéseinkre.

Egy 2016-os ombodsmani jelentés már fényt derített arra, hogy egyes nevelők a kalocsai intézményben kulcscsomóval ütlegelik, illetve pofozzák a kimaradásról késve visszaérő vagy egyéb "kihágásokat" elkövető gyerekeket. Tudomásunk szerint ezeknek az eseteknek azóta sem lett sem személyi, sem jogi következményük. Sőt, a 2020-as beszámolók némelyike szinte elképzelhetetlen mértékű kínzásokról, verésről, alázásokról szólt, valamint arról, hogy bizonyos nevelők a gyermekek egymás közti agresszióját sem fékezik, sőt egyes esetekben bátorítják.

Különösen megrendítő, hogy a gyerekek többsége mind a verbális, mind a fizikai bántalmazást normális nevelési módnak fogta fel a 2016-os jelentés szerint. Ekképp nyilatkozott lapunknak egy olyan volt kalocsai növendék is, akit elmondása szerint telefonkönyvvel ütöttek le, illetve bottal törték el a bordáját.

"A bántalmazó kolléga a gyermekotthonban dolgozik"

A jelenlegi ombudsmani állásfoglalás kiemeli, hogy "a szakképzett dolgozók aránya, a fluktuáció csökkenése tekintetében a korábbi ombudsmani vizsgálathoz képest előrelépés történt", és úgy fogalmaz, hogy "gondozott gyermekeket érintő, szakdolgozó által elkövetett bántalmazást a vizsgálat nem igazolt." Ugyanakkor az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala honlapján elérhető részletes jelentés árnyaltabban fogalmaz. A dokumentum szerint ilyen cselekmények kétséget kizáró bizonyítására nincs lehetősége az ombudsmannak, csak más hatóságoknak. Viszont a jelentésben a következő mondatok is szerepelnek:

A meghallgatott gyermekek közül egy gyermek számolt be arról, hogy egy felnőtt bántalmazta, egy gyermek pedig felnőtt részéről tapasztalt verbális agresszióra utalt. Az egyik meghallgatott dolgozó állítása szerint pedig a sajtóban említett bántalmazó kolléga jelenleg is a Gyermekotthonban dolgozik, de konkrét bántalmazási esetről nem számolt be.

A vizsgálat további súlyos problémákat is feltárt az otthonban:

  • Az intézményben tartott gyerekek nem kapnak rendesen enni. (A jelentés szerint az étkeztetésre fordítható összeg nem elegendő "a fejlődő szervezet számára szükséges mennyiségű egészséges táplálék biztosítására".)
  • Az ott nevelkedő gyermekek - életkoruk szerinti - iskoláztatása továbbra is "több éves" elmaradásban van.
  • Az épület túlzsúfolt, vagyis több gyerek van ott, mint amennyi a férőhely.
  • Az intézmény legálissá teszi a gyermekek közti agressziót, sőt az újonnan érkezőknek a gyerekek szerint verekedéssel, bokszolással kell beilleszkedniük a többiek közé, mégpedig a felnőttek szeme láttára. Az ombudsman szerint "a rendszerbántalmazás kategóriájába tartozik, ha a szakdolgozók nem védik meg a gyereket".
  • A gyermekotthon nem kezeli megfelelően a dohányzás problémáját.

A részletes jelentéshez mellékelt fotókon kosz, rendetlenség, elhanyagolt épületbelsők láthatók. A szöveg utal arra, hogy a gyerekek a börtönből kiselejtezett ágyakon alszanak.

Az Emmi szerint mindent rendben van, és minket perel

Tavaly tavasszal, amint a kalocsai otthon ügyében az első mellbevágó információkat megkaptuk, interjút kértünk a gyermekotthon igazgatójától, Juhász Gábortól, de erre nem kaptunk lehetőséget. (Néhány hónappal korábban Juhász részletes interjút adott a kormányközeli Magyar Nemzetnek, amiből az derül ki, hogy az otthonban minden a legnagyobb rendben van.)

Később mind a gyámhivatalnak, mind a működtetőknek, mind a minisztérium illetékes főigazgatóságának jeleztük a problémát, és a bántalmazásokról szóló beszámolók ügyében többször is megküldtük a kérdéseinket, de ezekre nem reagáltak. Pontosabban: egyetlen szűkszavú tájékoztatást kaptunk a minisztérium Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságától, amiben leszögezik, hogy az intézményben "példaértékű munka folyik."

Ugyanakkor a minisztérium tavalyi nyilatkozata szerint azokat a "személyi és szervezeti problémákat", amelyeket már a 2016-os ombudsmani vizsgálat feltárt, sikerült megszüntetni, ezért a fóti gyermekotthon egykori lakói közül is többeket Kalocsára költöztetnek. Rákérdeztünk, hogy ez valóban így van-e, de erre a kérdésünkre sem érkezett válasz. Ellenben februárban Fülöp Attila államtitkár Facebook-oldalán bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszéken pert indít lapunk cikkei miatt, és helyreigazítást, valamint milliós sérelemdíjat követel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!