Az illinoisi klub ballonja épp azon a környéken járt a hétvégén, ahol szombaton az amerikai légierő megsemmisített egy repülő tárgyat.


Olcsó hobbiballon lehetett az egyik repülő tárgy, amit a hétvégén az amerikai légierő 400 ezer dolláros (145 millió forint) rakétával ártalmatlanított, írja a New York Post. Egy illinoisi hobbi léggömbösökből álló csoport egyik ballonja pénteken adott jelet utoljára magáról, nem messze Alaszka nyugati partjaitól.

Az ezüstbevonatú, hengeres alakú objektumnak a lelkes amatőrök számítása szerint szombaton épp azon a területen kellett áthaladnia, ahol a hadsereg F-22-ese leszedett egy ismeretlen repülő tárgyat. A K9YO jelű készülék eltűnését az illinoisi klub képviselői még szombaton be is jelentették.

A K9YO 123 nap alatt hatszor kerülte meg a Földet, mielőtt a hétvégén nyoma veszett. Az ehhez hasonló berendezések általában addig repülnek a bolygó körül, amíg a rossz időjárás miatt tönkre nem mennek.

Ezzel szemben a Pico Balloon ára 12 dollárnál (4300 forint) kezdődik, és típustól függően maximum 180 dollár (65 ezer forint) lehet.

Hosszú hallgatás után Joe Biden csütörtök este beszélt arról, hogy az utóbbi napokban lelőtt repülő tárgyak feltehetően nem köthetők a kínai kémléggömbökhöz. Az amerikai elnök elismerte, hogy a három objektum minden bizonnyal magáncégekhez, szabadidő tevékenységhez vagy tudományos célokhoz kapcsolódott.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!